Zasadowica występuje rzadziej niż kwasica. Powód jest prozaicznie prosty – to nic innego jak ekonomia. Znacznie łatwiej jest przedawkować tańszą energię niż drogie białko. Kwasica bierze się ze zbyt dużej koncentracji w dawce żywieniowej pasz treściwych bogatych w skrobię, czyli śrut zbożowych będących dla hodowcy najtańszą paszą treściwą wytwarzaną w gospodarstwie. Natomiast wystąpienie zasadowicy wiąże się ze zbyt dużą podażą pasz bogatych w białko, a te są najdroższe np. poekstrakcyjne śruty sojowa i rzepakowa.
Młoda zielonka sprzyja
Do zasadowicy często dochodzi przy wypasie na młodych odrostach traw, zwłaszcza z domieszką motylkowatych lub przy spasaniu młodej zielonki bez zwiększenia podaży pasz energetycznych. Zagrożenie jest dodatkowo potęgowane przez intensywne nawożenie azotowe bądź gnojowicą użytków zielonych.
Równie niebezpieczne jest nieumiejętne stosowanie w żywieniu bydła mocznika paszowego, amoniakowanych wysłodków buraczanych oraz melasy mocznikowanej, skarmianie pasz zanieczyszczonych ziemią, a także nieregularne karmienie bydła oraz zagrzewanie się pasz (wtórna fermentacja).
Doprowadzi nawet do ...