Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Ciemne strony Zielonego Ładu

Artur Puławski
Kategoria: Wiadomości
Ciemne strony Zielonego Ładu
Wiadomości Polska
Data publikacji 28.06.2021r.

Na unijnych posiedzeniach nieustannie trwają dyskusje związane ze Wspólną Polityką Rolną. Prawdopodobnie jeszcze długo potrwają, ponieważ różnice zdań pomiędzy państwami są niejednokrotnie skrajne. Jak wiadomo, duża część środków w nim zawarta będzie powiązana z działaniami na rzecz środowiska i polityką Zielonego Ładu. Bez wątpienia sprawi to, że koszty dostosowania się do nowych wymogów będą ogromne, wobec tego każdy chce uzyskać jak największą pulę. Całość środków, o jakie walczą państwa Unii to 379 mld euro, na które składa się całkowity budżet WPR na kolejne 7 lat.

r e k l a m a

Cel Zielonego Ładu - zredukować emisję gazów cieplarnianych do zera

Kiedy przewodnicząca Komisji Europejskiej Urszula von der Leyen, obejmowała stanowisko, jedną z jej pierwszych deklaracji była zapowiedź Nowego Zielonego Ładu. Realizację jego celów określiła jako przełom na miarę lądowania człowieka na Księżycu. Co właściwie miała na myśli przewodnicząca Komisji? Większość kojarzy go głównie z ogólnikowo formułowanymi hasłami dotyczącymi ochrony środowiska. Jest to jednak znacznie szersze działanie, które obejmie wszystkie działy gospodarki. W największym stopniu te najbardziej wrażliwe jak energetyka, transport czy łączność. Wszystkim działaniom przyświeca oczywiście wyższy cel. Jest to gospodarka zeroemisyjna. Kraje unijne mają zredukować do zera ilość emitowanych gazów cieplarnianych do 2050 roku.

W przeciągu 11 lat zniknęło 4,2 mln gospodarstw rolnych w UE

r e k l a m a

Rolnictwo jest wplątywane tu bez większej refleksji nad jego stanem. Owszem, mówi się o skróceniu łańcuchów dostaw, co ma wspomóc małych oraz średnich producentów żywności i płodów rolnych. Zwiększeniu udziału produkcji ekologicznej do poziomu co najmniej 25%. Będzie to bez wątpienia kosztowna zmiana dla większości rolników. Prawdopodobnie do tego stopnia, że duża liczba producentów żywności wycofa się z dotychczas prowadzonej działalności. A tych nawet bez zapowiadanych zmian jest w Europie coraz mniej. W latach 2005–2016 w Unii Europejskiej zniknęło 4,2 mln gospodarstw rolnych. W szczególności ubywa właśnie tych małych i średnich gospodarstw. Powód jest banalny. Coraz trudniej jest utrzymać się z prowadzenia produkcji rolnej. Gospodarstwa muszą zarabiać więcej.

Amerykański Nowy Zielony Ład może pogrążyć tamtejszą produkcję mleka

Podczas gdy na unijnych korytarzach trwają negocjacje, niektóre państwa wzięły się za wdrażanie „przyjaznej’’ produkcji rolnej. W żadnym wypadku nie budzi to entuzjazmu. W podobnym tonie jak unijna przewodnicząca wypowiadają się amerykańscy kongresmeni związani z partią demokratyczną. Promowany przez nich amerykański Nowy Zielony Ład zakładałby całkowite przesunięcie w ciągu dziesięciu lat systemu energetyki w kierunku bezemisyjnego wytwarzania. Jednymi z pierwszych, którzy podnieśli głos przeciw są rolnicy. Głównie producenci mleka ze stanu Wisconsin – mlecznego zagłębia Ameryki. W samym 2019 roku stan ten stracił 700 farm mlecznych, czyli blisko dwie dziennie. Według prezes Mleczarskiego Stowarzyszenia Wisconsin Cyntii Leitner, wprowadzenie nowych obostrzeń może całkowicie zamknąć mleczarstwo w tym stanie. W jej opinii szczególne kontrowersje budzą zapowiedzi podatków związanych z emisją gazów cieplarnianych. Według wstępnie przedstawionych wskaźników wynosiłby on 2000 dolarów amerykańskich za krowę. Średnia farma mleczna w Wisconsin to 150 sztuk bydła mlecznego. Oznacza to dodatkowe obciążenie podatkowe gospodarstwa rolnego na poziomie 300 000 dolarów! To amerykańskie zagłębie mleczne jest również lokalizacją wielu znacznie większych farm mlecznych o obsadzie powyżej 700 sztuk. W ich przypadku oznacza to blisko półtora miliona dolarów opłat.

Swoje obawy co do forsowanej nowej polityki rolnej zgłasza coraz więcej organizacji rolnych. Żeby nie powiedzieć wszystkie. Rolnictwo jest wplatane w mechanizmy, z którymi nie miało wcześniej wiele do czynienia. Jego główna rola, która polegała na zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego, zostaje uzupełniona o walkę z globalnym ociepleniem. Większość producentów mleka z pewnością zgadza się z tą słuszną ideą. Niestety, niekoniecznie będzie ich stać na udział w tych rewolucyjnych zmianach.

Artur Puławski
Zdjęcie:Unsplash

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody