r e k l a m a

Partner serwisu

Po świętach na rynki rolne powróci szara rzeczywistość

Wiadomości Komentarz naczelnych
Data publikacji 28.12.2020r.

Na rynkach rolnych nie ma co liczyć, że zakupy wędlin przed świętami wpłyną na ceny skupu świń. Także ceny skupu mleka nie rosną, choć to „zasługa” wielkich sieci handlowych. Ale na wzrost ceny mleka może wpłynąć akcja szczepień przeciwko koronawirusowi. Jak to możliwe? Przeczytaj w komentarzu redaktorów naczelnych „Tygodnika Poradnika Rolniczego”.

r e k l a m a

Ani ceny skupu świń, ani ceny skupu mleka nie napawają optymizmem

Jednak po świętach powróci szara rzeczywistość. Rynku tuczników raczej przedświąteczny popyt nie rozrusza, bo przetwory wyprodukowano z ubitych teraz supertanich świń.

Wprawdzie na światowym rynku mleka zapanowało ożywienie, ale w naszym kraju wielkie sieci przydusiły ceny zbytu produktów mleczarskich, szczególnie masła. I są spółdzielnie, które grudzień zamknął stratą. Ale mimo tego nie obniżą ceny za grudniowe mleko, bo i tak 2020 rok zamkną zyskiem, chociaż mniejszym niż to planowały.

 

Apel do ministra rolnictwa o przyjrzenie się sieciom handlowym

I w tym miejscu po raz kolejny przypominamy, szczególnie nowemu ministrowi rolnictwa – Grzegorzowi Pudzie: rezerwy na wyższe ceny skupu mleka można znaleźć tylko w kasach wielkich sieci handlowych. Bo że ceny rosną na giełdzie Fonterry nie oznacza, że i w Polsce szybko wzrosną ceny zbytu.

 

Ożywienie na rynku mleka zależy od... sprawnego szczepienia przeciwko COVID-19

Wierzymy jednak w ożywienie na rynku mleka, że już pod koniec lutego odtłuszczone mleko w proszku będzie sprzedawane po około 2300 euro za tonę. Ożywienie na rynku mleka będzie tym większe, im szybciej ruszą akcje szczepień przeciw koronawirusowi. To bowiem zwiastuje koniec ograniczeń i otwarcie restauracji, które w skali całego świata zużywają mnóstwo nabiału, głównie masła i serów.
Trzymajmy więc kciuki za szczepionki, a ściślej rzecz biorąc za jak najszybszy i najefektywniejszy proces „wyszczepienia” wszystkich mieszkańców naszej planety. Tak, aby ta zaraza stała się faktem historycznym, faktem, z którego potrafiliśmy wyciągnąć odpowiednie wnioski.

Paweł Kuroczycki i Krzysztof Wróblewski,
redaktorzy naczelni „Tygodnika Poradnika Rolniczego“ 
Fot. Pixabay.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody