StoryEditorOgród

Jak uprawiać minikiwi w Polsce?

12.03.2021., 13:03h
Są odmiany aktinidii, które doskonale wpisują się w nasz klimat. To nasze krajowe minikiwi. Wiosna to dobra pora na sadzenie. Owoce minikiwi są mniejsze od tych znanych nam kiwi dostępnych w sklepach, ale są słodsze i bardziej aromatyczne. Zjadamy je ze skórką, są niewielkie, porównywalne do agrestu. Aktinidia to mało wymagające pnącze.
Roślina wytrzymuje zimą znaczne spadki temperatur, ale, niestety, wcześnie rozpoczyna kwitnienie oraz wzrost i często dochodzi do uszkodzeń. W związku z tym aktinidię należy sadzić w miejscach osłoniętych i zacisznych. Gleba pod jej uprawę powinna mieć odczyn pH 5,5–6,5. Wyższe wartości powodują chlorozę liści, co świadczy o nieprzyswajaniu żelaza, magnezu lub manganu. Większą wrażliwość wykazują odmiany o czerwonych owocach. Wybierając stanowisko, zwracajmy uwagę, by nie było podmokłe, a gleba – zbyt zwięzła. Niemal zabójcze jest zastoisko wodne w obrębie korzeni, szczególnie po obfitych opadach deszczu. Rośliny preferują stanowisko słoneczne, choć odmiany pstrolistne wolą częściowo zacienione. Gleba żyzna sprzyja wzrostowi korzeni, więc odpowiednie zaprawienie dołka kompostem bądź przefermentowanym i dobrze rozłożonym obornikiem jest bardzo korzystne.

Męskie egzemplarze posadź wśród żeńskich

Aktinidia jest pnączem, potrzebuje zatem podpór. Pod wieloma względami przypomina winorośl i może być prowadzona w podobny sposób, czyli szpalerowo, np. wzdłuż ogrodzenia, przy pergoli czy trejażu. Podpora musi mieć co na...
Pozostało 71% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 11:47