Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak opasać jałówki rzeźne?

Jak opasać jałówki rzeźne?
Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 28.07.2020r.

Jałówki charakteryzują się mniejszą od buhajków zdolnością do odkładania białka, natomiast większą do wczesnego otłuszczenia, co w znaczny sposób wpływa na optymalną długość opasu i oczywiście intensywność żywienia.

r e k l a m a

Jak opasać cieliczki urodzone w okresie jesienno-zimowym?

Cieliczki mięsne urodzone w okresie jesienno-zimowym, po okresie odchowu wychodzą na pastwisko i pozostają tam do jesieni, uzyskując masę ciała około 300 kg. Po powrocie z pastwiska jałówki opasa się intensywnie w oborze, a do uboju kieruje, gdy mają 18–22 miesiące. Można też żywić je ekstensywnie, a dotuczać na pastwisku w kolejnym roku. Wówczas do uboju przeznaczane są w wieku ok. 24 miesięcy. Aby uniknąć nadmiernego otłuszczenia tusz, dzienna dawka paszy treściwej w tym okresie powinna być obniżona o około połowę w porównaniu do ilości stosowanych u buhajków.

Żywienie cieliczek urodzonych w okresie letnim

Cieliczki urodzone wczesną wiosną korzystają z dwóch okresów pastwiskowych. W czasie pierwszego z nich zwierzęta dokarmia się około 1 kg paszy treściwej dziennie, uzyskując dzienne przyrosty na poziomie 500–600 g i końcową masę ciała 125–175 kg. Po zakończeniu wypasu jałówki żywi się alkierzowo paszami objętościowymi, głównie kiszonkami z traw i sianem. Po okresie ekstensywnego żywienia zimowego, w następnym roku jałówki wychodzą na pastwiska osiągając masę ciała 250–300 kg, a następnie są dotuczane kiszonką z kukurydzy lub kiszonką z przewiędniętych traw i paszą treściwą. Zwierzęta sprzedaje się w wieku 18–20 miesięcy, przy masie ciała wynoszącej 380–420 kg. Z uwagi na intensywny rozwój jałówek w całym okresie opasu z jednej strony, obniża się jego intensywność i podnosi koszty, ale z drugiej strony, umożliwia wykorzystanie w większym zakresie pasz objętościowych o niższej wartości pokarmowej przez starsze zwierzęta.

W gospodarstwach o dużej powierzchni pastwisk wymierne korzyści – w postaci produkcji wołowiny i pozyskiwanych cieląt – może przynieść hodowcy opas razówek.

Żywienie w okresie ciąży i karmienia cieląt

r e k l a m a

Po średnio intensywnym żywieniu w okresie odchowu – na poziomie przyrostów 500–600 g dziennie – jałówki pokrywa się w wieku 13–15 miesięcy. Sztuki wyjątkowo wyrośnięte można pokryć nawet wcześniej, przy masie ciała 270–320 kg (angus, herefrod) lub 330–350 kg (limousine, simental, charolaise). W okresie ciąży jałówki żywimy dobrej jakości paszami objętościowymi z niewielką ilością pasz treściwych oraz dodatków mineralno-witaminowych. W tym okresie zwierzęta powinny mieć pokryte zapotrzebowanie wynikające z rozwijającego się płodu oraz na przyrosty masy ciała jednak bez nadmiernego otłuszczania się zwierząt. Wycielenie takich jałówek odbywa się w wieku 24 miesięcy. Cielęta urodzone w okresie jesienno-zimowym, po okresie karmienia siarą, odłącza się od matek i odchowuje na preparatach mlekozastępczych. Doświadczenia wielu hodowców potwierdzają, że bardziej opłacalny jest raczej krótki okres ssania cieląt (do dwóch tygodni) i ubój jałówek bez dotuczania. Krótki okres laktacji nie powoduje znacznych ubytków masy ciała jałówek, a tym samym unika się ich późniejszego odbudowywania w okresie opasania końcowego. Uzyskane tusze charakteryzują się przy tym mniejszym otłuszczeniem. Z kolei cielęta urodzone na wiosnę powinny możliwie długo przebywać z matką na pastwisku (około 6 tygodni), aby utrzymać wysokie tempo dziennych przyrostów. Po odsadzeniu cieląt, razówki opasa się przez 5–7 tygodni i przy masie ciała 450–500 kg przeznacza na ubój. W okresie opasu należy unikać skarmiania dużych ilości ziarna zbóż i kiszonki, gdyż niekorzystnie wpływa to na jakość tuszy, a to z powodu nadmiernego otłuszczenia.

Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Pixabay

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody