r e k l a m a

Partner serwisu

Jak pogodzić przyrosty świń z niższymi kosztami żywienia?

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 30.10.2020r.

Aby być konkurencyjnym w produkcji trzody chlewnej należy podnosić wyniki produkcyjne i obniżać koszty. Wymusza to na rolnikach poszukiwanie alternatywnych rozwiązań, które jednak nie pogorszą parametrów paszy i nie doprowadzą do obniżenia przyrostów dziennych, pogorszenia wykorzystania paszy oraz mięsności zwierząt.

r e k l a m a

Tylko zachowanie prawidłowego stosunku energetyczno-białkowego będzie gwarantowało uzyskanie wysokich przyrostów bez niebezpieczeństwa nadmiernego otłuszczenia tuszy. Komponentami, które warto wykorzystać w paszach są poekstrakcyjna śruta rzepakowa i makuch rzepakowy, gdyż są źródłem białka wysokiej jakości, co potwierdza jego skład aminokwasowy. Stosunkowo duża zawartość tłuszczu w makuchu rzepakowym podnosi jego wartość energetyczną i może być doskonałym źródłem energii w paszach dla trzody chlewnej.

Makuch rzepakowy jest dobrym źródłem energii, ale trzeba pamiętać, że jej nadmiar, szczególnie u starszych tuczników, prowadzi do przetłuszczenia tuszy. Podstawowym czynnikiem decydującym o efektywności przyrostu jest odkładanie białka w przyroście masy ciała. Tylko zwierzęta o wysokich predyspozycjach do odkładania białka w przyroście masy ciała są w stanie efektywnie przetwarzać składniki paszy na mięso. Odłożenie 1 g białka powoduje przyrost około 4,5 g masy beztłuszczowej, gdyż w tkance mięsnej białko stanowi zwykle 22%, a reszta to woda i składniki mineralne. Odkładanie 1 g tłuszczu skutkuje przyrostem masy ciała jedynie o 1 g.

Nadmiar mięsa w dawce nie powoduje zwiększenia odkładania mięsa

Niedobór białka w paszy może być powodem istotnego zmniejszenia tempa wzrostu świń i pogorszenia wykorzystania paszy, gdyż dostępna jest mniejsza ilość składników budulcowych dla tworzenia przyrostu masy ciała. Wykazano, że redukcja poziomu białka w paszy o 10–30% powodowała zmniejszenie tempa wzrostu nawet o około 100 g. Stwierdzono również istotny wpływ ograniczenia poziomu białka na wykorzystanie paszy. Niedobór tego składnika szczególnie w początkowym okresie tuczu powodował pogorszenie wykorzystania paszy z 2,4 do 3 kg. Stosowanie niezbilansowanych dawek zmniejsza więc tempo wzrostu świń oraz pogarsza jakość tuszy, co negatywnie wpływa na koszty produkcji...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody