Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Rolnik z warmińsko-mazurskiego zamienił świnie na opasy i ... kierownicę tira

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 14.04.2021r.

Jeszcze kilka lat temu wiodącym kierunkiem produkcji w gospodarstwie Piotra Ługiewicza była trzoda chlewna. Dodatkowo, na niewielką skalę, utrzymywano opasy, ciągle zwiększając pogłowie buhajków, co miało zapewnić zasiedlenie nowej bukaciarni oddanej do użytku dziesięć lat temu.

Pozostało 60% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Z trzody zrezygnował 8 lat temu

Od 8 lat nie ma już w naszym gospodarstwie trzody chlewnej. Tak zdecydowałem, by minimalizować ryzyko cenowe świńskich górek i dołków. Z perspektywy czasu widzę, że dokonałem słusznego wyboru zamykając produkcję trzody. Teraz wykorzystuję czas wolny oraz predyspozycje do prowadzenia pojazdów i dorabiam w firmie rolno-spożywczej jako kierowca tira – opowiada Piotr Ługiewicz.

Głównym źródłem dochodu rodziny jest jednak produkcja żywca wołowego. Rolnicy kupują od zaufanych hodowców miesięczne byczki (również i starsze) i opasają do wagi ciężkiej. Czasami zdarza się także zakup byczków o wadze 300 kg. Po okresie kwarantanny, w starej odchowalni prowadzone są szczepienia, a następnie byczki przeprowadzane są do bukaciarni.

Czym żywione są opasy?

Nasze stado utrzymujemy w dobrej kondycji, stosując intensywne żywienie. W odchowie cieląt stosujemy preparaty mlekozastępcze, pasze treściwe i siano, które wprowadza się od momentu zakupu cielęcia – tłumaczy Piotr Ługiewicz. – W okresie opasu skarmiamy pasze objętościowe wzbogacone o energetyczne śruty zbożowe i bogate w białka rośliny strączkowe.

Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe bydła opasowego jest zależne od intensywności opasu, masy ciała zwierzęcia i wielkości przyrostów. Mając powyższe na względzie rolnicy wzbogacają dawkę pokarmową o wywar gorzelniany, w ilości ok.10 l na sztukę dziennie oraz słomę.

Zawarte w nim włókno, spowalnia przesuwanie się treści pokarmowej przez żwacz, co sprzyja efektywniejszemu wykorzystaniu pozostałych pasz, pobudzając odruch przeżuwania. Intensywne żywienie i opas na uwięzi rzutuje na osiągnięcie średniej masy sprzedawanych sztuk na poziomie około 1100 kg w 28.–30. miesiącu życia – podkreśla rolnik. – Obecnie wszystkie pasze zadajemy ręcznie, jednak w przyszłości chcemy zainwestować w zakup paszowozu i zmienić żywienie na TMR – poinformował gospodarz.

Jak rolnik uzyskuje dobrą jakość kiszonek z kukurydzy?

r e k l a m a

Piotr Ługiewicz już zimą dokonuje doboru odmian materiału siewnego kukurydzy analizując pod kątem klasyfikacji wczesności odmiany.

Bazujemy na kukurydzy o najdłuższym FAO. Najczęściej to u nas sieczkarnia kukurydzy kończy sezon. Jakość materiału zielonej masy, a następnie dobrej kiszonki z kukurydzy zależy – między innymi – od wysokości cięcia roślin przez sieczkarnię, dlatego kosząc kukurydzę należy zwracać uwagę na cięcie, unikając zabrudzenia masy ziemią. Ponadto stopień rozdrobnienia wpływa na procesy fermentacyjne, a dokładne przetrącenie każdego ziarna uwalnia skrobię dzięki czemu w procesie fermentacji dochodzi do obniżenia pH kiszonki, co przekłada się na spożycie dawki zakiszanej kukurydzy zapewniając korzystny wpływ w procesach trawiennych. Uważamy, że warto postawić na badania jakości kiszonek w laboratorium świadczące o poziomie produktów fermentacji i znaczeniu przewagi kwasu octowego nad mlekowym, co jest bezpieczne dla żwacza dodaje gospodarz.

Ładowarka JCB sprawdza się podczas codziennych prac w gospodarstwie
  • Ładowarka JCB sprawdza się podczas codziennych prac w gospodarstwie
 Odsadki grupowane są w odchowalni w kojcach po 3–5 sztuk
  • Odsadki grupowane są w odchowalni w kojcach po 3–5 sztuk
  • Piotr Ługiewicz wraz żoną Małgorzatą prowadzi we wsi Lipinki (gm. Biskupiec Pomorski) rodzinne gospodarstwo rolne o powierzchni 20 ha. Struktura upraw podporządkowana jest potrzebom stada bydła. Uprawa kukurydzy zajmuje 4 ha, pszenżyta ozimego 4 ha, jęczmienia jarego 3,5 ha, grochu 1 ha, mieszanki lucerny z trawami 1 ha, a TUZ-y zajmują powierzchnię 2,5 ha. Na areale 4 ha uprawiana jest także pszenica ozima. Rolnicy utrzymują 60 sztuk bydła rasy hf i mieszańcowych.

Wielu Polaków nie zna smaku prawdziwej, kulinarnej wołowiny

Uczestniczyłem w ubiegłorocznych strajkach – opowiada Piotr Ługiewicz. – Często jest tak w rolnictwie, że całe ryzyko jest po stronie rolnika, a tak nie powinno być. Chcemy móc planować swoją przyszłość, bo z niej wynikają korzyści dla wszystkich konsumentów – dodaje hodowca. – Wielu Polaków nie zna smaku kulinarnej wołowiny. Rolnicy uważają, że gotowanie staje się modne teraz w czasie pandemii i obok zawodowych vlogerów, kucharzy, rośnie grono osób, które aktywnie promuje zdrowe i dobre odżywianie. Miejmy nadzieję, że ten trend się utrzyma i wielu konsumentów sięgnie także po mięso wołowe. Dziś jest w miarę korzystna cena na żywiec wołowy, która w końcu się odbiła, ale czy taka będzie za jakiś czas – zastanawiają się rolnicy z Lipinek.

Marcin Konicz
Zdjęcia: Marcin Konicz

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Koszulka damska - Elita

Koszulka damska - Elita

Płacisz tylko

33,00 zł

Cena regularna 39,00 zł

SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody