StoryEditorPszenica

Kiedy i jak dokarmiać zboża jare?

09.04.2020., 11:04h
Niedawno przypominaliśmy zasady dokarmiania ozimin wiosną (zbóż ozimych i rzepaku ozimego). Wdzięczne za dokarmianie są także zboża jare. Generalnie w rozwoju wszystkich zbóż z mikroelementów najważniejszymi są miedź i mangan. Miedź (najlepiej z siarką i magnezem) powinniśmy stosować w dobrze prowadzonych i dożywionych łanach. W zbożach np. zbyt rzadkich, warto rozszerzyć dokarmianie o mangan (zwłaszcza w owsie) i cynk.
Pamiętajmy, że w zbożach jarych możliwość ich dokarmiania makro- i mikroelementami jest ważniejsza niż w zbożach ozimych. Np. potrzeby pokarmowe pszenicy jarej są większe niż ozimej. Zboża jare mają ponadto słabiej rozwinięty od ozimych system korzeniowy.

Faza krzewienia jest najbardziej plonotwórczą fazą w pszenicy

Pszenicę i jęczmień browarny powinniśmy potraktować priorytetowo, bo te zboża muszą spełnić wymagania jakościowe stawiane w skupie. Najbardziej wrażliwymi fazami plonotwórczymi w pszenicy jarej jest faza krzewienia, początek strzelania w źdźbło oraz okres od pełni strzelania w źdźbło do kłoszenia. Miedź jest ważna, ale bez przesady. Należy ją dostarczyć dolistnie w okresie między środkiem krzewienia a strzelaniem w źdźbło (najlepiej wcześnie) w jednym, maksymalnie dwóch zabiegach dokarmiania. W pszenicy jakościowej niezwykle istotna jest możliwość dolistnego dostarczenia azotu zwiększająca jego zawartość w ziarnie.

W jęczmieniu browarnym celem jest plon ziarna bogatego w skrobie, a jednocześnie względnie ubogiego w białko. Z tego powodu okresami krytycznymi w tej uprawie są: faza krzewienia, faza kłoszen...
Pozostało 72% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 20:01