Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Co zrobić ze zbyt wilgotnym ziarnem kukurydzy?

Co zrobić ze zbyt wilgotnym ziarnem kukurydzy?
Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 16.12.2020r.

Ze względu na wilgotną jesień rolnicy napotkali wiele problemów podczas zbioru kukurydzy na ziarno, część plantacji jeszcze nie została sprzątnięta, bo najzwyczajniej ciężki sprzęt nie może wjechać na pola. Inny kłopot dotyczy dosuszenia ziarna. Czy warto to robić?

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Wysokie koszty suszenia ziarna

O ile w poprzednich latach zbierane ziarno charakteryzowało się często wilgotnością na poziomie 18%, tak w tym roku często jest to nawet 28% i więcej. Zatem znacznie wzrastają koszty dosuszenia ziarna, a trzeba pamiętać, że powinno ono mieć poniżej 14% wilgotności w celu bezpiecznego przechowywania.

W rękawie najmniejsze straty

W przypadku kukurydzy o wysokiej wilgotności, koszt dosuszania ziarna może stanowić nawet 1/3 jego ceny. Dlatego też w przypadku kukurydzy przeznaczanej na cele paszowe bardzo dobrym rozwiązaniem wydaje się zakiszanie śrutowanego lub gniecionego ziarna, albo rozdrobnionych kolb kukurydzy (CCM).

Zbiór ziarna kukurydzy do zakiszenia można rozpocząć już dwa tygodnie wcześniej, niż gdy planuje się jego dosuszanie. Zawiera wtedy około 65% suchej masy. Takie ziarno przed zakiszeniem należy rozdrobnić w celu zniszczenia otoczki szklistej ziarniaków oraz po to, by uwolnić zawartą w nich skrobię. W zależności od procentu suchej masy wskazane jest gniecenie (poniżej 70% s.m.) lub mielenie (powyżej 70% s.m.). Przygotowane w taki sposób ziarno najlepiej zakiszać w rękawie foliowym. Ta metoda zmniejsza straty drogiego surowca kiszonkarskiego a dodatkowo zapewnia bardzo dobrą jakość paszy. Ziarno kukurydzy najlepiej zakiszać, gdy jego wilgotność waha się w granicach 35–38%. Zbyt niska lub zbyt wysoka wilgotność zakiszanej paszy może skutkować pogorszeniem jej trwałości. W praktyce zbiór ziarna kukurydzy z przeznaczeniem na kiszonkę przeprowadza się, gdy ziarniaki znajdują się w fazie tzw. czarnej plamki. Tak jak w przypadku kiszonki z całych roślin, nie jest konieczne stosowanie konserwantów, jednak ich zastosowanie zwiększa stabilność tlenową.

Dla krów lepsze gniecione

r e k l a m a

Dla bydła najbardziej odpowiednią formą zakiszanego ziarna jest ziarno gniecione, ponieważ jest wolniej rozkładane w żwaczu, co powoduje, że duża część skrobi dostaje się do jelita cienkiego i tam zostaje strawiona. Przyczynia się to do lepszego wykorzystania energii przez zwierzęta. Dlatego też kiszonka z ziarna zalecana jest do skarmiania krów przed wycieleniem oraz krów będących w czasie pierwszych czterech miesięcy laktacji. Zakiszanie przeprowadzić można również wykorzystując ziarno nierozgniecione. Zmniejsza to koszty związane z przeprowadzeniem gniecenia, jednak cały proces kiszenia przebiega wolniej.

Oprócz kosztownego kiszenia ziarna kukurydzy w rękawie można też przeprowadzić jego konserwację w silosach betonowych lub pryzmach, ale wtedy straty zakiszanego materiału są większe.

Rękaw z gniecionym ziarnem kukurydzy
  • Rękaw z gniecionym ziarnem kukurydzy
Szczególna wartość żywieniowa ziarna kukurydzy polega na idealnym zbilansowaniu energii pochodzącej ze skrobi i tłuszczu z włóknem surowym. W suchej masie ziarna jest około 70% skrobi i prawie 4% tłuszczu, przy zawartości włókna surowego w granicach 3%. Ziarno kukurydzy nie zawiera żadnych substancji antyżywieniowych.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski/ Pixabay

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody