r e k l a m a

Partner serwisu

Do jakich schorzeń prowadzi niedobór cynku u krów?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 09.03.2021r.

Cynk jest niezbędny w procesach wzrostu, a przede wszystkim stabilizacji błon komórkowych. Uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów i kwasów nukleinowych, a ponadto w produkcji oraz sekrecji takich hormonów jak: testosteron, prostaglandyna, insulina i tyroksyna. Cynk jest niezbędny do rozwoju i funkcji gonad, budowy szkieletu i rozwoju płodu. Warunkuje funkcjonowanie systemu odpornościowego.

Pozostało 60% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Cynk - niezbędny pierwiastek dla homeostazy organizmu

Cynk (Zn) jest pierwiastkiem wewnątrzkomórkowym, którego około 90% znajduje się w kościach i mięśniach szkieletowych. Dużą ilość cynku zawierają erytrocyty, jajniki i trzustka. Niezbędność Zn wynika z jego udziału w procesach enzymatycznych, ponieważ jest aktywatorem ponad dwustu enzymów, które spełniają bardzo ważne funkcje w komórkach, wpływając na biosyntezę białka i metabolizm węglowodanów i tłuszczów.

Dlaczego cynk jest niezbędny w diecie krów?

Wielu badaczy podkreśla, że cynk w dużej mierze jest odpowiedzialny za stabilizację błon komórkowych kanału strzykowego, który jest wyściełany nieuszkodzonym nabłonkiem płaskim. Zapobiega to wnikaniu mikroorganizmów chorobotwórczych do wymienia. W trakcie każdego doju nabłonek pokryty warstwą keratyny (w około 40%) złuszcza się, co stwarza konieczność jej odtwarzania. W procesie odbudowy nabłonka jednym z najważniejszych czynników jest cynk odpowiedzialny za odtwarzanie keratyny.

Niedobór cynku może zwiększać zapadalności krów na mastitis

r e k l a m a

Keratyna obniża liczbę komórek somatycznych i dlatego wzrost jej syntezy podnosi odporność immunologiczną strzyków. Wykazano większą zawartość tego związku w kanałach strzykowych po zastosowaniu chelatowej formy cynku. Jest on również bardzo istotny dla funkcjonowania systemu odpornościowego krowy. Niedobór Zn może stwarzać ryzyko zwiększenia zapadalności krów na mastitis. Warunkuje on również proces keratynizacji racic w budowie cegiełek ścian. Keratyna tworząca cegiełki jest głównym składnikiem strukturalnym epidermy racic. Na skutek niedoboru Zn stwierdza się zahamowanie apetytu, ponieważ zmienia on preferencje smakowe zwierząt. Zmysł smaku jest aktywowany przez cynk obecny w ślinie w postaci polipeptydu, dlatego niska koncentracja Zn w ślinie może zmieniać smak paszy i zmniejszać jej pobranie. Wchłanianie cynku zależy od wielu czynników. U krów mlecznych znaczna część tego pierwiastka uwalnia się w żwaczu, a wchłanianie odbywa się w trawieńcu, jelicie cienkim i jelicie grubym. Jego przyswajalność w zależności od formy wynosi od 8 do 28%.

Na dostępność cynku wpływa wiele czynników takich jak wysoki poziom Ca oraz metale ciężkie, jak również poziom białka i włókna w dawce. Hamująco na wchłanianie wpływa poziom Ca, Cu i Fe. Absorpcja cynku z przewodu pokarmowego w dużym stopniu jest zależna od jego chemicznej formy. W największym stopniu wchłaniany jest Zn w formie chelatu 98–100%, a w najmniejszym w postaci tlenku – 34,5%.

Z przewodu pokarmowego cynk dostaje się do krwi, gdzie w większej części łączy się z białkiem (globulinami). Duży wpływ na gospodarkę tym mikroelementem odgrywa ciąża, zwłaszcza jej ostatni okres. W tym czasie zwiększa się zdolność wchłaniania i mobilizacji ustrojowych Zn, a znaczne ilości tego pierwiastka przechodzą do płodu.

Do jakich chorób prowadzi niedobór cynku u krów?

Niedobór cynku prowadzi do:
  • zmniejszonego apetytu i gorszego wykorzystania paszy, przy obniżeniu aktywności enzymu sterującego pobraniem paszy,
  • schorzeń skórnych, racic i wymienia,
  • parakeratozy ścian żwacza,
  • zaburzeń w regeneracji nabłonków i procesów keratynizacji wytworów skóry, szczególnie wierzchołków małżowin usznych i jamy ustnej,
  • słabego gojenia się ran,
  • obrzęku kończyn i skóry głowy wokół nozdrzy, szyi – skóra robi się gruba, układa się w fałdy i pęka,
  • zaburzeń metabolizmu komórkowego,
  • zaburzeń w funkcjonowaniu systemu odpornościowego,
  • zaburzeń syntezy białek i kwasów nukleinowych,
  • osłabienia odporności wymienia i wzrost liczby komórek somatycznych,
  • zaburzeń w rozrodzie, takich jak: ciche ruje lub ich brak, słabe zagnieżdżanie zarodków lub ich obumieranie, zniekształcenia płodów.
Prof. dr hab. Adam Traczykowski
Zdjęcie: Beata Dąbrowska

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Elita – dwuletnia prenumerata

Elita – dwuletnia prenumerata

Płacisz tylko

126,00 zł SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody