r e k l a m a

Partner serwisu

Grzybica skórna bydła – jakie objawy i leczyć?

Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 02.01.2021r.

Wysoka wilgotność, mała ilość światła słonecznego, niedobory składników mineralnych i witaminowych – przede wszystkim cynku i witaminy A – to czynniki, które sprzyjają powstawaniu grzybicy skórnej bydła. Wilgotna jesień i zima jest zatem czasem, gdy schorzenie nasila się szczególnie. Nie dziwią zatem pytania, jakie napływają do naszej redakcji z prośbą o informacje na temat tej, jakże uciążliwej i dla zwierząt, i dla hodowców choroby.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Czym jest grzybica i jak się objawia?

Im więcej wiemy o profilaktyce i leczeniu schorzenia, tym większe jest prawdopodobieństwo ochrony stada. Trzeba też wiedzieć, że nie podjęte na czas leczenie grzybicy prowadzi do jej rozprzestrzeniania się w stadzie i przejście w postać przewlekłą, powodując utratę apetytu, zatrzymanie wzrostu i rozwoju zwierząt.

Postaci grzybicy bydła jest wiele, jednak najczęściej występującą jest grzybica strzygąca. To przewlekłe schorzenie skóry spowodowane jest zakażeniem przez grzyby, zazwyczaj Trchiophyton verrucosum. Objawy kliniczne choroby zależą od odmiany grzyba, jego zjadliwości i drogi wnikania. Wyróżnia się dwie odmiany grzybicy strzygącej: powierzchniową (ogniskową) i głęboką (torebek włosowych). Przenikające do naskórka spory grzybów wydzielają produkty przemiany materii, które drażnią skórę i powodują stany zapalne prowadzące do wypadania sierści i powstawania strupów. Objawy pojawiają się najczęściej na skórze głowy, szyi, łopatkach i u nasady ogona. Początkowo obserwujemy ograniczone nacieki na skórze, nastroszenie włosa, a później wyłysienia i zestrupienia ognisk. Strupowatej postaci grzybicy towarzyszą często wykwity skórne z pęcherzykami wypełnionymi płynem surowiczym w okolicy wymienia lub moszny. U bydła dorosłego, które jest bardziej odporne, grzybica występuje w tzw. postaci powierzchniowej, powodując wypadanie włosa bez silniejszego odczynu skóry.

U jakich zwierząt najczęściej dochodzi do rozwoju grzybicy?

r e k l a m a

Mniejsza odporność, delikatniejsze owłosienie i cieńsza skóra powodują, że grzybica głęboka powstaje znacznie częściej u cieląt i młodego bydła, przy czym charakterystyczny jest dla niej wykwit w postaci grubego obrączkowanego strupa. Na głowie, dookoła warg, śluzawicy, uszu, na policzkach, grzbiecie nosa, na czole, szyi, nasadzie ogona, rzadziej na tułowiu pojawiają się wyczuwalne grudki, które wydzielają wysięk zlepiający włosy powodując nastroszenie. W ciągu1–2 tygodni wykwity powiększają się i po 1–2 miesiącach mają wielkość około 1 cm. Po zerwaniu strupa powstaje krwawiące owrzodzenie. Dotknięte grzybicą cielęta mają mniejszy apetyt, niższe przyrosty masy ciała, gorzej wykorzystują paszę i wykazują większą podatność na inne zachorowania.


Choć grzybica atakuje wszystkie zwierzęta, najbardziej narażone na nią jest młode bydło. Jak bardzo schorzenie może wyniszczyć np. cielę, najlepiej widać na zdjęciu
  • Choć grzybica atakuje wszystkie zwierzęta, najbardziej narażone na nią jest młode bydło. Jak bardzo schorzenie może wyniszczyć np. cielę, najlepiej widać na zdjęciu

Jak szerzy się grzybica w stadzie i jak jej zapobiegać?

Choroba szerzy się drogą kontaktową i ma tendencję do stacjonarnego utrzymywania się w gospodarstwie. Za rozprzestrzenianie się choroby mogą być odpowiedzialne również pasożyty skóry, takie jak: świerzbowce, wszoły, wszy oraz bąki i muchy, które przenoszą spory grzyba na odnóżach. Ze względu na łatwość przenoszenia się grzybicy na pozostałe zwierzęta w stadzie i długi okres jej zwalczania, po zauważeniu pierwszych objawów należy przystąpić do leczenia. Obejmuje ono zabiegi miejscowe, wspomaganie odporności organizmu oraz szczepienie. W mniejszych stadach stosuje się zwykle leczenie miejscowe rozpoczynając od smarowania zaatakowanych miejsc środkami grzybobójczymi. W stadach dużych stosowane są opryski i areozole. Zmienione partie skóry i otaczające je okolice pokrywa się lekiem kilka razy w odstępach 3–5-dniowych. Skuteczność leczenia grzybicy znacznie wspomaga szczepienie odpowiednim preparatem np. Bovitrichovac, dwukrotnie w odstępie co 10–14 dni.
Szczepionka podawana jest domięśniowo, w okolicach mięśni pośladkowych. Szczepienia można również przeprowadzać profilaktycznie – począwszy od 1. tygodnia życia cieląt. Profilaktyka schorzenia polega przede wszystkim na zapewnieniu właściwych warunków utrzymania i żywienia. Do paszy należy dodawać mieszanki mineralno-witaminowe wzbogacone cynkiem i witaminą A. Warto zadbać o usprawnienie wentylacji, tak by poprawić mikroklimat i zmniejszyć wilgotność, a także zapewnić jałówkom korzystanie z wybiegów. W stadach o dużym nasileniu zachorowań warto stosować szczepienia profilaktyczne i często przeprowadzać dezynfekcję pomieszczeń preparatami grzybobójczymi. Zarodniki grzyba zabijane są przez większość środków odkażających. Do pomieszczeń odkażonych ponownie powinny być wprowadzone jedynie osobniki niewykazujące zmian grzybiczych. I jeszcze jedna, jakże ważna kwestia – zwierzęta wprowadzane do stada z zewnątrz powinny przechodzić kwarantannę.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody