Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak stres cieplny odbija się na zdrowiu krów zasuszonych?

Beata Dąbrowska
Kategoria: Polskie mleko
Jak stres cieplny odbija się na zdrowiu krów zasuszonych?
Polskie mleko Zdrowie
Data publikacji 22.05.2022r.

Wydaje się, że tegoroczna zimna wiosna odsuwa w czasie letni problem hodowców, jakim jest stres cieplny, niemniej nieprzewidywalna pogoda może spłatać figla i sprawić, że dosłownie z dnia na dzień słupek rtęci może wskazać ponad 20 st. C, co przy wilgotności 75% niesie już ryzyko stresu cieplnego

Schładzanie krów zasuszonych podczas upałów wpływa na ich późniejszą produkcyjność

Temat negatywnego wpływu stresu cieplnego poruszany jest najczęściej odnośnie krów laktacyjnych. I na tej grupie skupione są przede wszystkim działania hodowców. Niestety, bardzo często zapomina się o wspieraniu krów zasuszonych podczas stresu cieplnego, a to duży błąd, gdyż skutki stresu cieplnego w tej grupie zwierząt mogą być jeszcze większe i trwalsze.

Jak podaje portal Veeteelt.nl opierając się na analizie dziewięciu badań, okazuje się, że w sytuacjach ekstremalnych krowy schładzane w okresie zasuszenia, w kolejnej laktacji produkują aż o 8,5 litra mleka dziennie mniej w pierwszych 210 dniach po wycieleniu. Tak więc teraz jest najlepszy czas na przygotowanie się do lata.

Stres cieplny w okresie zasuszenia dotyka nie tylko krowę, ale także cielę

Na przykład, cielęta pochodzące od krów, które doświadczyły stresu cieplnego, wydają się wchłaniać o 43% mniej przeciwciał (IgG) z tej samej siary niż cielęta pochodzące od krów schłodzonych. Cielęta z powyższego badania były obserwowane do momentu wejścia w pierwszą laktacji włącznie. U tych zwierząt produkcja mleka była również o 16% niższa. Powyższy przykład pokazuje jak ogromne mogą być ukryte koszty stresu cieplnego.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

Widziałeś już nasze video "O czym piszemy w najnowszym 6. numerze magazynu Elita Dobry Hodowca?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody