r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jakie są powody spadku tłuszczu w mleku?

Polskie mleko Porady
Data publikacji 12.10.2020r.

Z takim pytaniem zwrócił się do nas Czytelnik w województwa warmińsko-mazurskiego. Niejednokrotnie, na łamach naszego tygodnika wyjaśnialiśmy przyczyny takiego stanu, niemniej problem wydaje się stale aktualny.

r e k l a m a

Jakie są przyczyny spadku tłuszczu w mleku?

Przyczyny spadku zawartości tłuszczu w mleku mogą być różne. Niska – poniżej 3,3–3,5% – zawartość tłuszczu w mleku może świadczyć o złej fermentacji żwaczowej, w wyniku której w żwaczu powstaje sprzężony kwas linolowy, który wraz z krwiobiegiem dostaje się do komórek gruczołu mlekowego i blokuje w nim syntezę tłuszczu.

Skąd bierze się zatem zaburzona fermentacja w żwaczu? Najczęściej spowodowana jest ona zbyt dużym udziałem pasz treściwych w dawce pokarmowej, który niejednokrotnie prowadzi do subklinicznej kwasicy. Nadmiar skrobi i niedobór włókna to główne przyczyny pojawienia się subklinicznej kwasicy, której sprzyja również słabe buforowanie płynu żwaczowego z powodu zbyt małej ilości śliny. Krowa nie ślini się dostatecznie wtedy, kiedy w dawce pokarmowej jest zbyt mało długich cząsteczek pasz.

Nie tylko skrobia i włókno, ale i struktura paszy

A zatem, dla utrzymania prawidłowej zawartości tłuszczu w mleku na poziomie 3,6–3,7% należy zwracać uwagę nie tylko na zawartość skrobi i włókna w paszy, ale także na strukturę fizyczną dawki pokarmowej. Warto zatem pamiętać, że równie niekorzystne jest nadmierne rozdrobnienie mieszaniny w wozie paszowym jak również niedostateczne jej rozdrobnienie i wymieszanie. Zawartość tłuszczu w mleku to dziś doskonały wskaźnik prawidłowości żywienia krów, szczególnie w celu zapobiegania subklinicznej kwasicy żwacza.

Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Archiwum

Widziałeś już nasze video "Poznaj Tygodnik Poradnik Rolniczy - gazetę, która zawsze stoi po stronie rolnika"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody