r e k l a m a

Partner serwisu

Rolnicy z opolskiego zrezygnowali z zakiszania kukurydzy w pryzmie na rzecz balotów. Dlaczego?

Polskie mleko Zarządzanie stadem
Data publikacji 19.10.2020r.

Zaczęło się nieśmiało od wymiany dachu nad budynkiem inwentarskim, w którym przebywają jałówki. W wyniku przedłużenia zadaszenia powstała wiata pełniąca funkcję garażu oraz magazynu na słomę i nawozy. Jednak to nie koniec, gdyż Robert Barisch chce, aby pod tym nowym dachem o konstrukcji stalowej urządzić dojarnię i wolnostanowiskową oborę dla krów. Jest tylko jeden problem – musi jeszcze przekonać żonę.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Przekształcić wiatę w oborę wolnostanowiskową

Pod nowym dachem mamy budynek będący częściowo wiatą o wymiarach 15 x 56 m. Aż się prosi, aby przejść tu z produkcją mleka z niskiej uwięziówki. Gabaryty i kubatura budynku dają znacznie lepsze możliwości niż stara obora, przede wszystkim lepszy mikroklimat, a także ruch dla krów i dój na hali udojowej. Jednak żona jest sceptycznie nastawiona do zmiany systemu utrzymania. Boi się tego co nieznane, ponadto u nas nie jest tak łatwo inwestować, gdyż jest to teren objęty ochroną konserwatorską – wyjaśnił Robert Barisch, dodając, że zmiana systemu utrzymania wiązałaby się również ze zwiększeniem skali produkcji, bo 20 krów to zdecydowanie zbyt mało na halę udojową.

Nasienie seksowane się nie sprawdziło

Od 20 lat hodowcy w inseminacji stosują nasienie od buhajów rasy hf. Aby wzmocnić swoje stado genetycznie kupowali też jałówki z najlepszych okolicznych hodowli, w tym ze Stadniny Koni Prudnik. Zabiegi unasienniania wykonuje lekarz weterynarii Jan Stroka, a stosowane nasienie pochodzi głównie z takich firm jak Inter Gen oraz Konrad. Hodowcy są sceptycznie nastawieni co do nasienia seksowanego, gdyż w ich oborze nie dało dobrego rezultatu.

Skuteczność zabiegu jest znacznie słabsza przy nasieniu seksowanym, ponadto mieliśmy przypadek, że urodził się byczek, kolejna kwestia dotyczy ceny, jest to nasienie znacznie droższe niż konwencjonalne – stwierdziła Małgorzata Barisch. – Zacieliliśmy 10 sztuk nasieniem seksowanym, z czego tylko 2 były cielne. Jedna krowa urodziła cieliczkę, a druga buhajka – dodał Robert Barisch.

Bydło rasy hf obu odmian barwnych jako cielęta ma wypalane rogi nie tylko ze względów bezpieczeństwa, ale także z myślą o przejściu w przyszłości na system wolnostanowiskowy.

Od 20 lat dój odbywa się za pomocą dojarki przewodowej Westfalia z pięcioma aparatami udojowymi. Dój trwa szybko, bo poniżej godziny. Legowiska uwięziowe ścielone są słomą.

  • Małgorzata i Robert Barischowie gospodarują z synem Sebastianem na 60 ha (50 ha własnych, 10 ha dzierżawy) w Białej (pow. prudnicki). Uprawiają kukurydzę, pszenicę, owies, jęczmień, rzepak, buraki cukrowe oraz użytki zielone. Utrzymują 43 sztuki bydła, w tym 22 krowy. Mleko dostarczają do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole – Oddział w Grodkowie, w ilości 15 tys. l miesięcznie. Dodatkowo zajmują się tuczem trzody chlewnej w cyklu zamkniętym, utrzymując 25 macior.
Jałówki utrzymywane są luzem na rusztach betonowych
  • Jałówki utrzymywane są luzem na rusztach betonowych

Kukurydza w balotach

r e k l a m a

W poprzednim roku rolnicy zebrali ze swojego pola mniej niż zazwyczaj zielonki z kukurydzy na kiszonkę, dlatego dokupili kukurydzę na pniu. Jednak kukurydzę z dokupionego pola zakisili zupełnie inną metodą, czyli w balotach.

Nasza pryzma z kukurydzą była już okryta i zachodziły w niej procesy fermentacyjne. W grę wchodziło formowanie drugiej dość małej pryzmy lub spróbowanie nowej metody, aby mieć porównanie, co jest lepsze. Kukurydza zakiszona w balotach to bardzo dobra pasza jakościowo, nie ma zupełnie strat, nawet latem nie dochodzi do wtórnej fermentacji. Jednak jest mocno zbita i to chyba dlatego naszym krowom bardziej smakuje kukurydza z pryzmy. Gdybyśmy mieli wóz paszowy to taki problem nie miałby znaczenia – powiedział Robert Barisch, dodając, że baloty na pewno lepiej sprawdzą się w małych stadach niż dużych, gdzie dziennie spasana jest stosunkowo nieduża ilość kiszonki z kukurydzy.

Dość dużym minusem tej jeszcze rzadko spotykanej metody konserwacji są wysokie koszty usługi. Kukurydza najpierw koszona jest standardową sieczkarnią, potem z przyczepy trafia na przenośnik taśmowy, a z niego do specjalnej prasy, która formuje belę oraz ją owija.

Oprócz kiszonki z kukurydzy krowy otrzymują takie pasze jak: sianokiszonka, młóto browarniane, kiszone wysłodki buraczane oraz śruty zbożowe uzupełniane poekstrakcyjną śrutą rzepakową, sojową, premiksem i drożdżami paszowymi.

W tym roku hodowcy pierwszy raz skarmiają kiszonkę z kukurydzy zakonserwowaną w balotach
  • W tym roku hodowcy pierwszy raz skarmiają kiszonkę z kukurydzy zakonserwowaną w balotach

Połowicznie szczęśliwi

Syn to nasz następca, sam sobie wybrał taką przyszłość, bo lubi pracę w gospodarstwie. Można powiedzieć, że jesteśmy szczęśliwi, bo wiele dobrych gospodarstw nie ma następców. Jednak nie wiadomo jak to będzie, gdyż coraz trudniej znaleźć sobie żonę, która chciałaby męża rolnika, a jeszcze bardziej producenta mleka. Dziś młodzi przyzwyczajeni są do wygodnego życia, a hodowla bydła mlecznego wiąże się z pracą każdego dnia od rana do późnego wieczora – stwierdził Robert Barisch.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody