Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 12 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

W Europie coraz więcej rolników rezygnuje z produkcji mleka

Magdalena Szymańska
Kategoria: Polskie mleko Data: 21.02.2020
W Europie coraz więcej rolników rezygnuje z produkcji mleka
Polskie mleko Wiadomości z branży
Data publikacji 21.02.2020r.

Producenci mleka w Niemczech i w Holandii nie są zadowoleni z cen skupu mleka. Nie rekompensuje im ona coraz większych wymogów związanych z ochroną środowiska. Coraz więcej rolników rezygnuje z produkcji mleka. Ma to przełożenie na prognozy produkcji mleka w UE w kolejnej dekadzie. Ma ona rosnąć 0,6% rocznie, czyli o 0,4% wolniej niż w poprzedniej dekadzie.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Produkcja mleka w Niemczech lekko wzrasta i jest prawie na tym samym poziomie, co przed rokiem. A jak jest z cenami skupu? W grudniu ubiegłego Muller płacił tamtejszym rolnikom za mleko o standardowych parametrach 31,48 euro/100 kg, DMK Deutsches Milchkontor – 32,25 euro/100 kg, a Hochwald Milch – 32 53 euro/100 kg.

Mniej niż przed rokiem

Roczne zestawienie przygotowane przez LTO wskazuje, że ceny płacone przez te mleczarnie w całym ubiegłym roku były niższe od tych z 2018 r. I tak, Muller płacił o 1,2% mniej, DMK o 4,2% mniej, a Hochwald o 3,1% mniej. W styczniu wszystkie trzy mleczarnie pozostawiły cenę skupu mleka na poziomie z grudnia 2019 r. Podane ceny nie uwzględniają premii, jaką te mleczarnie wypłacają rolnikom za wykorzystanie paszy wolnej od GMO. Wynosi ona 1 euro/100 kg mleka, a w przypadku DMK – 0,7 euro/100 kg. DMK w podanej cenie zawierał premię w wysokości 0,66 euro/100 kg za udział w programie zrównoważonego rozwoju.

Ceny produktów mleczarskich na rynku niemieckim są pod wpływem wzrostu cen produktów mleczarskich na rynku globalnym. Zapotrzebowanie na masło ze strony zarówno konsumentów, jak i przemysłu, jest na dobrym poziomie. Masło w blokach na tamtejszych giełdach kosztuje (22.01.) między 3,6 a 3,8 euro/kg, a sery twarde na poziomie 4,1–5,1 euro/kg. Bardzo poszukiwane na tamtejszym rynku jest obecnie odtłuszczone mleko w proszku, zwłaszcza przez importerów z Azji. Płaci się za nie 2,60– 2,68 euro/ kg.

Nastroje wśród rolników nie są dobre

r e k l a m a

Nastroje wśród producentów mleka nie są dobre. Uważają oni, że cena skupu jest zbyt niska. Istnieje ogromna presja inwestycyjna z powodu rosnących przepisów ochrony środowiska, wdrażania przepisów dotyczących nawozów i przepisów budowlanych dotyczących przechowywania obornika i kiszonki.

Coraz więcej producentów mleka waha się, czy nie zaprzestać produkcji. W Nadrenii Północnej-Westfalii w ciągu roku zrezygnowało z produkcji 250 rolników. W porównaniu z 1980 r. liczba producentów mleka zmniejszyła się w tym landzie o około 88%.

Podobne nastroje wśród producentów mleka są w Holandii. Podaż mleka w Holandii od sierpnia do grudnia wzrosła o 3,7%. Wzrost ten jest jednak jedynie częściowym ożywieniem po gwałtownym spadku, który miał miejsce w ubiegłym roku ze względu na regulację fosforanów i skutki dużej suszy w okresie letnim. Ostatecznie wielkość produkcji w całym roku kalendarzowym 2019 r. była o 0,7% (-92 mln kg) niższa niż w 2018 r. FrieslandCampina w grudniu ub.r. płaciła tamtejszym rolnikom średnio 35,88 euro/100 kg mleka o standardowych parametrach. W całym 2019 r. otrzymywali oni od tej mleczarni za 100 kg mleka średnio 35,15 euro/kg, było to o 1% mniej niż w 2018 r. W styczniu br. FrieslanCampina obniżyła cenę skupu w stosunku do grudniowej o 1,7 euro/100 kg, natomiast na luty podniosła ją o 0,7 euro/100 kg. Podane ceny obejmują (średnią) premię w wysokości 0,63 euro/100 kg za wypas na wolnym powietrzu, ale nie zawierają premii w wysokości 1 euro/100 kg za stosowanie pasz wolnych od GMO.


Ceny skupu mleka nie wyrównują rolnikom kosztów, jakie muszą ponosić w związku z rosnącymi wymogami środowiskowymi
  • Ceny skupu mleka nie wyrównują rolnikom kosztów, jakie muszą ponosić w związku z rosnącymi wymogami środowiskowymi
Według oficjalnych danych przygotowywanych dla tamtejszego resortu rolnictwa, pod koniec stycznia (29.01) świeże masło kosztowało w Holandii 357 euro/100 kg, PMP o zawartości 26% (workowane) – 304 euro/100 kg, OMP (o zwykłej jakości handlowej klasa spożywcza 1) – 264 euro/100 kg oraz serwatka w proszku – 83 euro/100 kg.

Nowe trendy

Najnowsze prognozy KE wskazują, że do 2030 r. pogłowie krów mlecznych spadnie o 6%, tj. o 1,4 mln sztuk, wyniesie więc 21,7 mln sztuk. Będą na to miały wpływ ograniczenia związane z emisją gazów cieplarniach oraz wymogi związane z ograniczeniami przedostania się do gleby i wód azotu i fosforu. Wiele mleczarni ogłosiło, iż w dłuższej perspektywie czasu chcą być neutralne dla klimatu. Od rolników wymaga się więc nie tylko redukcji emisji metanu, ale także poprawy sekwestracji węgla w glebie, na przykład poprzez zwiększenie udziału pastwisk w płodozmianie oraz takie zarządzanie stadem i dietą krów, które spowoduje spadek emisji i zarazem doprowadzi do wzrostu wydajności.
Analitycy oczekują, że do 2030 r. wydajność mleczna będzie wzrastać o 1,2% rocznie i w 2030 r. wyniesie średnio 8 340 kg. Produkcja natomiast o 0,6% rocznie, tj. o 1 mln t, co dałoby w 2030 r. produkcję na poziomie 179 mln t, czyli o 6% wyższą niż w 2020 r. W poprzedniej dekadzie produkcja mleka rosła średnio o 1% rocznie. Prognozowany spadek wzrostu produkcji unijni eksperci tłumaczą nie tylko rosnącymi wymogami związanymi z ochroną środowiska, ale także zmieniającymi się wymogami konsumentów.

W ich ocenie do 2030 r. odsetek udziału produkcji ekologicznej wzrośnie do 7% (w 2017 r. wyniósł on 3%). Na udziale w rynku zyskają produkty bez GMO, z mleka od krów żywionych sianem oraz od krów utrzymywanych w podwyższonym dobrostanie. Komisja upatruje też większej szansy dla produktów regionalnych oraz sprzedawanych w ramach sprzedaży bezpośredniej.

Sery w górę

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Bydło mleczne - relacja z webinarium

Bydło mleczne - relacja z webinarium

Płacisz tylko

9,90 zł

Cena regularna 100,00 zł

SPRAWDŹ
Według szacunków unijnych ekspertów, produkcja mleka w USA będzie rosła o 500 tys. t rocznie, natomiast w nowej Zelandii, głównie z powodu znaczących ograniczeń związanych z ochroną środowiska, o 100 tys. t rocznie. Większy wzrost produkcji jest przewidywany dla Indii, Azji i niektórych krajów afrykańskich.

Ogólnie na świecie konsumpcja wyrobów mleczarskich rośnie, i będzie nadal rosła. Udział unijnych eksporterów w globalnym rynku ma pozostać na dotychczasowym poziomie, czyli z udziałem w wysokości 27%. Z kolei udział Nowej Zelandii zmniejszy się o dwa punkty procentowe – do 25%, natomiast USA wzrośnie z 13 do 16%.

Eksperci rynkowi z Brukseli zakładają, że ze względu na wyższy popyt wewnątrzwspólnotowy i globalny, około jedna czwarta mleka produkowanego w UE trafi do produkcji sera. Popyt na ser będzie napędzał przemysł spożywczy, w tym producenci przekąsek oraz żywności dla wegetarian. Spożycie sera na jednego mieszkańca Unii ma wzrosnąć do 2030 r. o 800 g do 20,2 kg. Unia umocni pozycję eksportera sera na rynku międzynarodowym, zwiększając swój udział o 6 punktów procentowych do 34%. Silny wzrost importu spodziewany jest w szczególności w Azji, w tym głównie w Chinach. Eksperci nie mają dobrych prognoz dla świeżych produktów. Oczekuje się, że będzie nadal spadać spożycie mleka spożywczego, nie wyrówna tego wzrost spożycia jogurtów i śmietany, ponieważ będzie on stosunkowo nieduży.

Masło – stabilizacja, OMP w górę

Unijni analitycy oczekują, iż wraz ze stabilizacją ceny masła, do 2030 r. wzrośnie jego konsumpcja w UE średnio o 400 gramów, czyli do 4,8 kg na mieszkańca. Zapotrzebowanie na ten produkt z krajów trzecich ma wzrosnąć o 40%. Największym eksporterem masła na świecie jest Nowa Zelandia. Ze względu jednak na to, że kraj ten ma ograniczone możliwości zwiększenia produkcji, udział jego w handlu światowym masłem wzrośnie z 16 do 22%. KE szacuje, że ceny masła pod koniec 2030 r. będą kształtowały się na poziomie ok. 3600 euro/t. Ceny mleka w proszku będą pod większą presją z powodu utrzymującego się popytu na rynku eksportowym i dla specjalistycznej żywności. Popyt importowy na odtłuszczone mleko w proszku oraz na serwatkę będzie rósł, ale na pełne mleko w proszku spadnie bądź utrzyma się na poziomie z 2020 r.

Magdalena Szymańska
Zdjęcie w artykule: Pixabay
Zdjęcie główne: Unsplash

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody