Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Ceny skupu świń wzrosną do 10 zł/kg. Ale kiedy? [WYWIAD]

Kamila Szałaj
Kategoria: Rynki rolne
Ceny skupu świń wzrosną do 10 zł/kg. Ale kiedy? [WYWIAD]
Rynki rolne
Data publikacji 27.05.2022r.

- Ceny skupu świń w Polsce wzrosną do 10 zł/kg wbc – ocenia Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso. Dodaje, że wyższe ceny mięsa w detalu ograniczą jego spożycie. Zwykła kiełbasa może stać się towarem de luxe. OBEJRZYJ WYWIAD POD ARTYKUŁEM.

Ceny świń spadają mimo sezonu grillowego 

Początek sezonu grillowego nie przyniósł spodziewanych podwyżek cen skupu tuczników. Stawki zamiast rosnąć - spadają. Obecnie zakłady mięsne płacą 5,50-6,50 zł/kg wż. W rozliczeniu poubojowym stawki rzadko kiedy przekraczają 8 zł/kg. Jest to efekt m.in. skupu wieprzowiny do prywatnego przechowywania. 

- Pierwszy element, który zdecydował o spadku cen świń, to zakończenie skupu mięsa na potrzeby prywatnego przechowalnictwa. Polska skupiła ponad 5000 ton mięsa i elementów wieprzowych, ale w całej Unii było to zdecydowanie więcej. Zaprzestanie skupu spowodowało mniejsze zapotrzebowanie zakładów na mięso -  wyjaśnia Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.  

Kolejną kwestią, która wpływa na ceny skupu jest pogoda. Chłodne i deszczowe majowe weekendy nie zachęcały konsumentów do grillowania. Stąd popyt na kiełbasę i karkówkę był niższy. Poza tym rynek nadal odczuwa konsekwencje pandemii COVID-19.   

Choiński: ceny skupu świń w Polsce wzrosną do 10 zł/kg wbc 

r e k l a m a

W ocenie prezesa Związku Polskie Mięso ceny skupu świń powinny zacząć rosnąć, choć trudno przewidzieć, kiedy dokładnie to nastąpi. 

- Ceny skupu świń w Polsce wzrosną do 10 zł/kg wbc, ale trudno dokładnie przewidzieć termin tych podwyżek. Być może będzie to za tydzień, a być może za dwa miesiące. Jest zbyt wiele czynników wpływających na rynek, ale podwyżki są nieuchronne – wyjaśnił Choiński.   

W Polsce likwidowane jest 50 stad świń dziennie 

A rolnicy bardzo czekają na wzrost cen skupu, bo obecne stawki nie pozawalają na opłacalną produkcję. Zresztą wielu producentów już zrezygnowało z chowu. Ze statystyk wynika, że dziennie w Polsce likwidowane jest 50 stad świń.  

Prezes Związku Polskie Mięso ocenia, że trend ten może się niestety utrzymać.

- Małe hodowle będą się likwidować, bo nie są w stanie konkurować na rynku i jeszcze zmniejszać bardziej kosztów produkcji – zaznacza ekspert.  

Dodaje, że ogromna konkurencja ze strony innych państw, brak dostępu Polski do wielu rynków eksportowych, jak Chiny i cała Azja, powodują, że opłacalność krajowego chowu świń spada. W konsekwencji maleje konkurencyjność Polski na rynku światowym. 

Na wieprzowinie zarabia dystrybutor 

Ekspert zwraca uwagę, że w łańcuchu produkcji i sprzedaży mięsa pomiędzy rolnikiem, zakładem mięsnym a konsumentem są jeszcze dystrybutorzy. To oni w dużej mierze warunkują rynek. 

- Wszyscy chcą zarabiać, a tak naprawdę zarabia dystrybutor - on ma zawsze zapewniony zysk – wyjaśnia Choiński. 

Wyższe ceny mięsa ograniczą jego spożycie  

Choiński zaznacza, że zakład mięsny najczęściej operuje na niskiej marży i musi natychmiast reagować na zmiany na rynku i wymagania dystrybutora. Jeśli obniża ceny skupu, rolnik jest zmuszony do szukania oszczędności, np. alternatyw energii i pasz. Końcową cenę produktu musi też zaakceptować konsument.  

- Jeśli nie znajdziemy tego porozumienia między zakładem, rolnikiem, dystrybutorem a konsumentem, mięso może się stać niestety żywnością ekskluzywną i bardzo drogą. To wpłynie na ograniczenie jego spożycia – ocenia ekspert.    

Obejrzyj cały wywiad na temat cen i sytuacji na rynku świń!

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody