StoryEditorWiadomości rolnicze

Po ile rolnicy sprzedają miastowym sery, jaja i mleko prosto od krowy?

21.10.2022., 12:10h
Miastowi coraz chętniej kupują żywność bezpośrednio od rolnika. Dużym zainteresowaniem cieszy się nabiał, czyli sery, jaja i mleko prosto od krowy. Po ile rolnicy sprzedają te produkty? 

Wśród konsumentów rośnie zainteresowanie zakupami żywności bezpośrednio od rolnika. Wpływ na to ma nie tylko cena, niekiedy niższa niż na sklepowej półce, ale i doskonała jakość oferowanych produktów. Szczególnym zainteresowaniem, obok warzyw, cieszy się nabiał. Sprawdziliśmy więc, po ile rolnicy w Polsce sprzedają mleko, sery i jaja prosto ze swojego gospodarstwa. 

Na Podlasiu mleko od rolnika kosztuje 3 zł

Ceny mleka na Podlasiu są mocno zróżnicowane. Litr można kupić już za 3 zł. Jest to oczywiście mleko pełne, świeże i niepasteryzowane.

- Po mleko przychodzą do mnie turyści i miejscowi. Albo mają swoje butelki, albo im nalewam w swoje. I biorę za litr 3 zł. To o 50 groszy więcej niż dostaję od OSM Hajnówka – wyjaśnia nam pani Barbara z gminy Narewka (woj. podlaskie).

Z kolei sery podpuszczkowe typu korycińskiego kosztują u pani Barbary 35 zł za 1,3 kg sera.

- Ser, który robię z 8 l mleka waży 1,3 kg, a jego cena wynosi 35 zł/kg. Natomiast ser z 5 l mleka kosztuje 25 zł.  Ser jest produkowany z różnymi przyprawami ziołowymi i dodatkami typu papryka, pomidory suszone czy czosnek niedźwiedzi – wyjaśnia rolniczka. Ale dodaje, że przy tak wysokiej cenie mleka w skupie i coraz droższej energii nie opłaca się robić serów.

Jogurty w woj. podlaskim prosto od rolnika można kupić za ok. 5-6 zł za opakowanie. W podobnej ceni jest litr maślanki.

Natomiast jajka na Podlasiu kosztują ok. 10-12 zł/10 sztuk. Ale jeśli klient bierze więcej, może liczyć na rabat.

Mleko, sery i jaja od rolnika najdroższe na Mazowszu

Z kolei mleko w woj. mazowieckim, w zależności od opakowania kosztuje między 5 a nawet 10 zł. Droższe jest w butelce szklanej, tańsze w plastikowej.

Jajka też mają różne ceny, ale średnio jest to 1,30 - 1,50 zł za sztukę.

- U mnie jajka kosztują od 1,20 do 1,50 zł/ sztukę. To zależy czy sam je dostarczam klientom, czy kupują u mnie. Najczęściej sprzedaję je jeżdżąc po pobliskich miastach po firmach. Mam tam stałych odbiorców. Oni sami by do mnie nie dojechali na wieś, więc ja dojeżdżam do nich – wyjaśnia nam pan Jerzy, zwany przez swoich klientów „Jajcarzem”.

W Wielkopolsce nabiałowa oferta rolników jest bogata

W Wielkopolsce mleko od rolnika kosztuje ok. 4-5 zł/l. Droższe jest to ekologiczne. Natomiast cena jaj jest zróżnicowana – od 80 gr do nawet 1,20 zł/sztukę.

- Mam 30 kur, które dają dużo jaj. A że mieszkam sama, to ich nie przejem. Więc sprzedaję na razie po 80 gr, ale od nowego roku pewnie podniosę cenę, bo zdrożały opakowania na jajka – mówi nam pani Małgorzata z powiatu tureckiego.

Na terenie województwa wielu rolników sprzedaje także sery i jogurty. Na przykład sery krowie podpuszczkowe z ziołami: czarnuszką, prowansalskimi, papryką słodką, pomidorem, czosnkiem niedźwiedzim czy bazylią kosztują ok. 50 zł/kg.

Droższe są sery solankowe z ziołami w słoiku, pokrojone w kostkę. Za opakowanie 180 ml trzeba zapłacić ok. 16-20 zł.

Od rolnika można kupić także masło. Cena jest niższa niż w sklepie – 25 zł/kg. Najczęściej produkt ten jest sprzedawany w kulkach po 40 dag w cenie 10 zł.

W okolicach Wrocławia mleko od rolnika kosztuje 4 zł

Mleko od rolnika na Dolnym Śląsku można kupić za ok. 4 zł. Cena jest też uzależniona od sposobu konfekcjonowania – drożej będzie w szklanej butelce z etykietą gospodarstwa, taniej w plastikowej, np. po wodzie mineralnej.

Pyszne sery kozie podpuszczkowe i kwasowo-podpuszczkowe kosztują ok. 60-70 zł.kg. Rolnicy robią także kulki serowe w zalewach olejowych z różnymi dodatkami. Słoiczek 180 ml kosztuje ok. 18 zł.

Prosto z gospodarstwa można kupić także jogurt owocowy lub z dodatkiem konfitury owocowej. To wydatek rzędu 6 zł/l.

W woj. kujawsko-pomorskim jest spora oferta serów i mleka koziego

W woj. kujawsko-pomorskim ser podpuszczkowy z pełnego, krowiego mleka z dodatkiem  kozieradki, czubrycy czy czarnuszki kosztuje ok 30-35 zł/kg. Niemal dwukrotnie droższe są sery kozie. Wyższą cenę mają też produkty z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Np. ser żółty twardy krowi z  mleka ekologicznego kosztuje 60 zł/kg.

Jajka są w cenie podobnej, jak w innych województwach – ok. 1,00 – 1,20 zł/sztukę

Kamila Szałaj, fot. envato.com 
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 06:41