r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Azot i biostymulatory poprawią jakość plonu pszenicy i rzepaku

Uprawa Nawożenie
Data publikacji 24.04.2020r.

Poziom glutenu w ziarnie zbóż jest wartością zakodowaną w genach odmian, ale  ulega w praktyce sporym wahaniom. Wysoki plon ziarna pszenicy jest ważny, ale aby ten plon sprzedać, ziarno pszenic jakościowych musi zawierać jak największą ilość  glutenu.

r e k l a m a

Miarą jakości plonu rzepaku jest natomiast jak najwyższe zaolejenie. To też najmocniej zależy od genetyki, ale decydująca jest końcówka wegetacji i odpowiednie zaopatrzenie roślin w składniki pokarmowe. Im większe, dorodniejsze i lepiej wypełnione są nasiona, tym lepsze będzie zaolejenie nasion.

Nie zanosi się na mokry sezon

W sezonach mokrych nawożenie azotem zwiększa plon, ale w takich warunkach może dojść do mniejszej koncentracji białka. Właśnie wtedy znaczenia nabiera korekta nawożenia azotem z dawką na kłos. Póki co, na sezon mokry raczej się nie zanosi. Już jest sucho, poziom wód gruntowych jest niski, ale to może się oczywiście zmienić. A jeżeli dalsza część sezonu zaskoczy nas pozytywnie, warto sięgnąć po możliwość dokarmiania kłosów i podkręcić jakość zbóż jakościowych. Nawet dwie dawki na kłos – takie literaturowe zalecenia można spotkać. Gorzej jest zrealizować taki plan, bo zależy on głównie od pogody...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody