r e k l a m a

Partner serwisu

Chwasty w zbożach coraz bardziej odporne na herbicydy. Jak je zwalczać?

Uprawa Agroporady
Data publikacji 13.09.2019r.

Niedawno pisaliśmy o skuteczności agrotechniki w ograniczaniu chwastów odpornych na substancje czynne herbicydów. Dziś szerzej o tym zjawisku, o przyczynach powstawania biotypów odpornych i przykładach chwastów których odporność jest w Polsce potwierdzona: miotła zbożowa, wyczyniec polny, chaber bławatek i mak polny.

Odporność to duży problem i m.in. dlatego powstał strategiczny program Biostrateg III a w nim projekt BioHerOd. W ramach programu naukowcy i firmy chemiczne mają zdiagnozować przyczyny, skalę problemu i holistyczne rozwiązania na odporność czterech chwastów: miotły zbożowej, wyczyńca polnego, maków polnych i chabra bławatka.

Ma pomóc Biostrateg

W pierwszym roku badań w ramach programu (wystartował w 2017 roku) stwierdzono, że ponad 90% biotypów wyczyńca polnego (Alopecurus myosuroides) wykazywało potencjalną odporność na piroksulam i chlorotoluron, około 80% roślin miotły zbożowej (Apera spica-venti) na jodosulfuron, piroksulam i pendimetalinę oraz około 80% biotypów chabra bławatka (Centaurea cyanus) na tribenuron metylu i florasulam. Natomiast nie wykazano w pierwszym roku badań odporności maku polnego (Papaver rhoeas L.) na żadną z badanych substancji czynnych herbicydów. 

Warto jednak zaznaczyć, że pierwsza potwierdzona w Polsce odporność na herbicydy dotyczyła przymiotna kanadyjskiego datowana jest na 1983 r. Od tamtego czasu w różnych uprawach w Polsce potwierdzono odporność na substancje czynne herbicydów aż 25 chwastów. Czynnikami wpływającymi na powstawanie odporności chwastów na herbicydy są między innymi: stosowanie herbicydów o jednym mechanizmie działania na tym samym polu przez kilka lat, niewłaściwy dobór środków do składu gatunkowego chwastów, nieodpowiednia faza rozwojowa chwastów w momencie aplikacji środka oraz niesprzyjające warunki pogodowe i środowiskowe dla prawidłowego działania preparatu...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody