r e k l a m a

Partner serwisu

Czy typ ziarna kukurydzy ma znaczenie?

Uprawa kukurydza
Data publikacji 05.03.2020r.

Typy ziarna mocno determinują wiele ważnych gospodarczo cech odmian. Zanim przejdziemy do porównań, warto dodać, że na bazie linii typu flint oraz typu dent tworzy się w Europie formy pośrednie flint/dent, których celem jest kumulacja najcenniejszych zalet tych dwóch krańcowo różnych typów genetycznych.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Należy też zaznaczyć, że u najnowszych odmian z ziarnem dent charakterystycznym dla typowych mieszańców ziarnowych, niektórym hodowlom udało się znacznie poprawić wczesny wigor i są prawie tak tolerancyjne na chłody jak odmiany z ziarnem flint. Typ ziarna jest istotny w żywieniu bydła (inne połączenia skrobi z białkiem we frakcji bielm), a także w przemyśle (na gres preferowane flinty lub typ zbliżony do flint). Flint i dent różnią się budową skrobi, sposobem oddawania wody w fazie dojrzewania, minimum termicznym wschodów i wzrostu, ale przejdźmy do konkretów.

Ziarno flint ma dobrą tolerancję na chłód

Mieszańce z ziarnem flint mogą być siane w niedogrzaną glebę, tj. 5–6˚C i są bardzo przydatne w skrajnych rejonach uprawy kukurydzy w Polsce, pozwalają także na optymalizację czasu siewu przy dużych areałach kukurydzy w gospodarstwie, umożliwiają uprawę kukurydzy na glebach wolno nagrzewających się, zimnych, gliniastych.

Odmiany z tym typem ziarna odznaczają się bardzo dobrą tolerancją na chłody, są przydatne do uprawy w rejonach centralnych i północnych, a także do wcześniejszego lub optymalnego terminu siewu w rejonach południowych. Przy tej samej liczbie FAO co dent kwitną zwykle wcześniej, mają większą liczbę rzędów ziarna w kolbie, więcej ziaren w rzędzie. Flinty cechuje szkliste bielmo ziarna, bo struktury skrobi połączone są cząstkami białka. Ponadto ważne jest w żywieniu przeżuwaczy, że szklista skrobia w większych nawet o 30% ilościach niż mączysta skrobia z ziaren dent trawiona jest w jelicie cienkim.

Ziarniaki flint oddają wodę szybciej niż dent do poziomu 30% wilgotności i w równym tempie do około 23–25% zawartości wody w ziarnie. Ziarniaki flint mocniej trzymają się osadki i nie osypują się podczas zbioru.

Ziarno dent należy siać na glebach szybko nagrzewających się

r e k l a m a

Mieszańce z ziarnem dent muszą być siane w bardziej ogrzaną glebę (8–12˚C) i z tego względu najlepiej nadają się do uprawy na glebach szybko nagrzewających się, lekkich. Odmiany z tym typem ziarna cechuje umiarkowana do słabszej tolerancja na chłody i lepiej jest je uprawiać w rejonach cieplejszych o małym ryzyku występowania chłodów.

Denty przy tej samej liczbie FAO kwitną później niż flinty. W kolbie mają mniejszą liczbę rzędów ziarna i mniej ziaren w rzędzie. W ziarnie dent jest mączyste bielmo skrobi (pomiędzy strukturami skrobi jest powietrze).

Denty cechuje tzw. efekt kominowy oddawania wody. Początkowo ten proces jest wolniejszy niż u flintów, ale po osiągnięciu 30% wilgotności ziarna, oddawanie wody gwałtownie przyspiesza i trwa to do osiągnięcia poziomu 18–19% wilgotności ziarna. Ze względu na charakterystyczne zagłębienie (tzw. rejestr) wyschniętych ziarniaków, ziarno dent jest płaskie, zębokształtne, zwane końskim zębem. Niestety, w czasie późnych zbiorów odmian z ziarnem dent narasta ryzyko osypywania.

Z lewej kolba z ziarnem flint i widoczną szklistą skrobią. Z prawej kolba z ziarnem dent i widocznymi na ziarniakach rejestrami
  • Z lewej kolba z ziarnem flint i widoczną szklistą skrobią. Z prawej kolba z ziarnem dent i widocznymi na ziarniakach rejestrami
Marek Kalinowski
Zdjęcie: Marek Kalinowski, Pixabay

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody