r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jak działa mobilne laboratorium Silab i co daje rolnikowi?

Uprawa Kukurydza
Data publikacji 16.10.2020r.

Jedną z wielu atrakcji towarzyszących zwiedzaniu labiryntu w Pisarzowicach przygotowanych przez organizatorów było Mobilne Laboratorium Silab. O tym do czego służy, jakie informacje dzięki niemu można uzyskać opowiadał Maciej Stranz.

r e k l a m a

– Wspólnie z koleżanką zajmujemy się „strefą kiszonki”, czyli wszystkim tym co bezpośrednio związane jest z przygotowaniem kiszonki w gospodarstwach. Nasza firma w swojej ofercie posiada wiele rodzajów zakiszaczy, które można, a w zasadzie należy, dobrać do konkretnego gatunku roślin, jak i zawartości suchej masy. Oprócz preparatów do zakiszania traw, lucerny, kukurydzy jako pasz objętościowych dla bydła, w swojej ofercie mamy też preparat dedykowany do robienia kiszonki z przeznaczeniem na biogaz, gdzie pożądane jest uzyskanie zwiększonej ilości metanu – na wstępie powiedział Maciej Stranz.

– W naszym mobilnym laboratorium badanie wykonujemy przy pomocy spektrometru. Metodą Nels badamy zarówno parametry jakościowe, jak i żywieniowe kiszonki. Jesteśmy w stanie określić: suchą masę, pH, kwasy zawarte w kiszonce, włókno, białko, skrobię oraz cukry. Wszystkie te parametry są szczególnie ważne w przypadku układania dawki pokarmowej – dodał. 

W okresie od połowy sierpnia do końca września mobilne laboratorium jeździ do rolników i wykonuje m.in. badania suchej masy ze świeżej kukurydzy w celu określenia prawidłowego terminu zbioru na kiszonkę.

– Przy sporządzaniu wysokiej jakości kiszonek bardzo ważne jest to, by zawartość suchej masy oraz odłożona w roślinie skrobia były jak najwyższe w okresie zbioru. W bieżącym roku, w większej części kraju, po opadach deszczu, które miały miejsce pod koniec sierpnia, uprawy kukurydzy „odżyły”. Co to oznacza? Oznacza to, że rośliny ponownie „napompowały” się wodą, co spowodowało zmniejszenie suchej masy, a z drugiej strony kolby zaczęły pomału dojrzewać. Tak naprawdę, przy produkcji mlecznej, chodzi nam o to, żeby zawartość skrobi była jak najwyższa i o ten parametr walczymy. Dlatego ważne jest, żeby w optymalnym momencie zebrać kukurydzę na kiszonkę  informował Maciej Stranz...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody