Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 12 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jaka jest wartość biologiczna białka w biomasie żyta poplonowego?

Henryk Burczyk
Kategoria: Uprawa Data: 05.06.2021
Jaka jest wartość biologiczna białka w biomasie żyta poplonowego?
Uprawa Pasze
Data publikacji 05.06.2021r.

W żywieniu głównie bydła opasowego można stosować biomasę produkowaną z uprawy żyta w poplonie ozimym. Czy stosowanie wczesną wiosną wysokimi dawkami azotu wpływa na jakość białka? Jaki jest skład aminokwasowy białka w biomasie żyta poplonowego?

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Inspiracją do napisania niniejszego artykułu był bardzo interesujący materiał redaktor Dominiki Stancelewskiej pt. "Białko bywa niepotrzebnym obciążeniem" zamieszczony w TPR nr 20/2021. Bowiem dotyczy efektywności żywienia trzody chlewnej uwzględniającego tylko dużą ilość białka a nie jego jakość wyrażoną w zawartości aminokwasów szczególnie egzogennych.

Żyto w poplonie ozimym ważne w żywieniu bydła opasowego


W praktyce rolniczej podobny problem jakości białka występuje w żywieniu głównie bydła opasowego biomasą produkowaną z uprawy żyta w poplonie ozimym, nawożonego wczesną wiosną wysokimi dawkami azotu (ok. 150 kg/ha). Skarmianie zielonki rozpoczyna się w początku kłoszenia roślin aż do końca kwitnienia – czyli zakończenia użytkowania.

Nadwyżki biomasy przeznacza się na kiszonkę, która jeżeli jest w dostatecznej ilości, może być skarmiana przez cały rok do następnych zbiorów biomasy. Nasuwa się zatem pytanie, czy z punktu widzenia żywieniowego, wzrostowi zawartości surowego białka następującego pod wpływem intensywnego nawożenia żyta azotem nie towarzyszy spadek jego wartości biologicznej?

W tym celu w końcu lat 70. ub. stulecia podjęto badania laboratoryjne w Ośrodku Naukowo-Badawczym IUNG Baborówko pow. Szamotuły przez prof. Krzysztofa Gulewicza. Oprócz badań ilościowych, przeprowadzone zostały badania jakościowe białka (oznaczono skład aminokwasowy) biomasy żyta poplonowego odmiany Pastar. Analizami objęto biomasę roślin pochodzących z doświadczeń polowych z obiektów: a) bez nawożenia azotowego, b) obiektu, na którym stosowano 160 kg/ha N zbieranych w dwóch terminach: I – początek użytkowania kośnego, II – koniec użytkowania kośnego, przeznaczanego głównie na kiszonkę.

Karoten na wysokim poziomie

r e k l a m a

Uzyskane wyniki wyrażone w procentach w stosunku do sumy aminokwasów przedstawiono w tabeli. Jak wynika z tych danych, wzrost surowego białka pod wpływem intensywnego nawożenia azotem nie powoduje istotnych zmian składu aminokwasowego, a tym samym pogorszenia jego wartości żywieniowej. Nieznaczne różnice w składzie aminokwasów dotyczą jedynie terminów zbioru biomasy żyta poplonowego.

Poza wyżej wymienionymi badaniami nad jakością białka ogólnego w biomasie żyta poplonowego w ONB – IUNG Baborówko przeprowadzono również wstępne badania nad zawartością karotenoidów zaliczanych do tzw. prowitamin A, które dopiero w organizmie zwierzęcym ulegają przemianie na tę witaminę. Brak witaminy A w organizmie zwierząt wywołuje zahamowanie wzrostu, zmiany degeneracyjne błon śluzowych oraz osłabienie wzroku. W świetle powyższego stwierdzenia, istotnym staje się zagadnienie wpływu intensywnego nawożenia azotem na zawartość karotenoidów a szczególnie najważniejszego ich przedstawiciela – karotenu.

Wyniki przeprowadzonych badań wykazały, że we wczesnym okresie wegetacji (początek użytkowania kośnego) nawożenie azotem nie wpływa w sposób istotny na zawartość karotenu. Dopiero opóźnienie terminu zbioru (koniec użytkowania), spowodowało obniżenie zawartości karotenu w biomasie na obiektach nienawożonych.

Władze powinny pomóc rolnikom zrozumieć rolę jakości białka

Wymienione wyżej wyniki badań nad wpływem wysokiego nawożenia azotem żyta poplonowego na wartość żywieniową biomasy rozwiały wątpliwości niektórych osób zajmujących się nauką i wdrażaniem postępu w żywieniu przeżuwaczy. Natomiast nadal pozostaje sprawą dyskusyjną wykorzystywanie białka w żywieniu trzody chlewnej i drobiu bez uwzględnienia w nim zawartości aminokwasów egzogennych. Badania prowadzone na ten temat w latach 80. ubiegłego stulecia na polecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przez Instytut Zootechniki w Balicach, jednoznacznie potwierdziły dodatnią rolę mineralnych aminokwasów egzogennych w paszy i poprawiły efektywność żywienia.

W zakończeniu sugeruję Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozważenie zorganizowania w CDR w Brwinowie szkolenia nauczycieli akademickich i średnich szkół rolniczych oraz specjalistów ODR zajmujących się nauczaniem i wdrażaniem postępu w żywieniu zwierząt domowych, pod przewodnictwem redaktor Dominiki Stancelewskiej, która doskonale rozumie rolę jakości białka i syntetycznych aminokwasów egzogennych powszechnie stosowanych za granicą. Na tej drodze można bowiem lepiej wykorzystać zasoby białka krajowego, poprawić efektywność żywienia i zwiększyć opłacalność produkcji zwierzęcej w polskim rolnictwie. 

Dr hab. Henryk Burczyk, prof. IWNiRZ
fot. pixabay

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Zboża ozime wiosną

Zboża ozime wiosną

Płacisz tylko

19,01 zł

Cena regularna 25,00 zł

SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody