r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Trzech największych wrogów rzepaku jesienią

Uprawa Rzepak
Data publikacji 28.08.2019r.

W czasie jesiennego wzrostu i rozwoju rzepak ozimy może atakować wiele chorób. Oczywiście uwaga każdego rolnika kierowana jest przede wszystkim na suchą zgniliznę kapustnych i czerń krzyżowych. Ale trzeba też zwrócić uwagę na szarą pleśń, zgorzel siewek, mączniaki i cylindrosporiozę.

r e k l a m a

Lokalnie zdarzają się sytuacje, że gleba, zmianowanie i mikroklimat, sprzyjają rozwojowi szarej pleśni, zgorzeli siewek, cylindrosporiozy, mączniaka prawdziwego i rzekomego oraz zgnilizny rzepaku powodowanej przez grzyby pałecznicy. Dodatkowo ich pojawieniu sprzyjają uszkodzenia po szkodnikach, błędy w uprawie i uproszczenia w agrotechnice. 

Dziś przypomnimy krótko szkodliwość sprawców wybranych chorób, warunki sprzyjające ich rozwojowi i cechy rozpoznawcze. Co do ograniczania – rzadko zdarza się konieczność wykonania dodatkowego zabiegu. Widząc zagrożenie można jednak umiejętnie zmienić strategię ograniczania suchej zgnilizny kapustnych, np. przesunąć termin ochrony, wybrać produkt z szerszą rejestracją.
Ważne jest, aby obserwując stan zdrowotny rzepaku jesienią, nie przypisywać plam, nalotów i przebarwień na liściach tylko i wyłącznie suchej zgniliźnie kapustnych

 

Szara pleśń największym zagrożeniem w czasie kwitnienia rzepaku

r e k l a m a

Sprawca infekuje rzepak przez cały okres jego rozwoju, ale największe szkody powoduje podczas kwitnienia oraz tworzenia łuszczyn.
Objawy na liściach, łodygach, pąkach i łuszczynach to szarobrązowy nalot grzybni. Porażone części rośliny zamierają, a w przypadku zaatakowania młodych roślin rzepaku już jesienią może dojść do całkowitego ich zamierania. Dla rozwoju choroby wiosną znaczenie mają okresy zimnej i mokrej pogody oraz skala uszkodzeń mrozowych.

Optymalne dla rozwoju szarej pleśni warunki to temperatura powietrza 10–18°C i wysoka wilgotność. W korzystnych warunkach infekcja przebiega w ciągu kilku godzin. Jeżeli jesienią w fazie 4–8 liści (BBCH 14–18) stwierdzi się 20–30% liści z objawami szarej pleśni, należy wykonać zabieg zwalczania.
Najczęściej jednak szara pleśń jest ograniczania zabiegami wykonywanymi w celu zwalczania suchej zgnilizny kapustnych i regulacji wzrostu rzepaku.

 

Zgorzel siewek prowadzi do braku wschodów rzepaku

W wyniku porażenia kiełków grzybami powodującymi zgorzele siewek jeszcze przed wschodami następuje ich zbrunatnienie i zamieranie. To prowadzi do braku wschodów. Objawy mogą występować także na siewkach w fazie liścieni oraz pierwszych liści.
Typowym symptomem zgorzeli są ciemne plamy na podziemnej części siewek, potem uwiąd i zamieranie. 

Szyjka korzeniowa młodych roślin czernieje i się przewęża, część nadziemna więdnie, a roślina zamiera. Niekiedy korzenie roślin starszych brunatnieją i częściowo gniją jednak nie obserwuje się skutków tego na nadziemnych organach. Źródłem infekcji jest gleba i materiał siewny.
Rzepak przed zgorzelą siewek zabezpieczają zaprawy i właściwa agrotechnika. 

 

Liście rzepaku zaatakowane przez cylindrosporiozę wyglądają jakby były posypane mąką 

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Bezglebowa uprawa pomidorów

Bezglebowa uprawa pomidorów

Płacisz tylko

15,20 zł

Cena regularna 19,00 zł

SPRAWDŹ

Cylindrosporioza występuje jesienią w rzepaku ozimym. Z obserwacji naukowców wynika, że najczęściej jest spotykana w rejonie centralnym i wschodnio-północnym Polski. Pojawia się jednak tylko na niektórych odmianach i zwykle tych z katalogu CCA. 

Jesienią liście rzepaku zaatakowane przez cylindrosporiozę wyglądają jakby były posypane mąką. Objawy można obserwować na wszystkich nadziemnych częściach roślin i są najlepiej widoczne i charakterystyczne wiosną od fazy wzrostu pędu głównego, ale infekcja następuje jesienią. Rozwojowi cylindrosporiozy sprzyjają uszkodzenia przez szkodniki, wilgotna jesień i wiosna oraz łagodne zimy. Największe znaczenie w ograniczaniu choroby ma wybór odmian, ale też właściwy płodozmian, głęboka orka i unikanie monokultury.
Chorobę ogranicza zaprawianie nasion oraz zabiegi wykonywanie w celu zwalczania np. suchej zgnilizny kapustnych.

 

Mączniaki prawdziwy i rzekomy w rzepaku

Mączniak prawdziwy poraża wszystkie nadziemne części roślin rzepaku przez cały okres wegetacji.

Mączniak rzekomy występuje na rzepaku i innych roślinach kapustowatych w różnych fazach ich wzrostu. Największe znaczenie ma infekcja liścieni i pierwszych liści. Przy bardzo silnym porażeniu siewki zamierają i istotnie zmniejsza się obsada roślin. 


Marek Kalinowski 
Fot. Marek Kalinowski

Widziałeś już nasze video "Izydory 2020: zagłosuj na firmę przyjazną rolnikowi"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody