r e k l a m a

Partner serwisu

Uprawa ekologiczna warzyw w praktyce – konferencja

Uprawa ekologiczna warzyw w praktyce – konferencja
Uprawa Webinarium
Data publikacji 18.01.2021r.

Jak można zyskać na uprawie ekologicznej warzyw i ich sprzedaży? Jakie są wady i zalety gospodarstwa ekologicznego? W jaki sposób ekologicznie chronić buraki, ziemniaki czy ogórki? Przekonaj się biorąc udział w „Konferencji ekologicznej”.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Już w środę 20 stycznia 2021 roku miesięcznik „WiOM Warzywa i Owoce Miękkie” wspólnie z wielkopolskim Folwarkiem Wąsowo organizuje „Konferencję ekologiczną”.

Jak Folwark Wąsowo budował swoją markę oraz jakie stosuje metody ochrony upraw?

W Folwarku Wąsowo na początku uprawiano wiele gatunków warzyw. Jednak ze względu na wysokie nakłady pracy, zwłaszcza ręcznego odchwaszczania zdecydowano się na zawężenie upraw do ziemniaków, buraków ćwikłowych, ogórków, kopru, chrzanu i czosnku. Wszystkie te zbiory trafiają do lokalnej przetwórni.

– Nasze uprawy i przetwórnia są certyfikowane przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji w Pile – podkreśla Maria Hirowska, opiekun upraw i produktów w Folwarku.

To właśnie Maria Hirowska przekaże uczestnikom konferencji sprawdzone w wąsowskim gospodarstwie metody ochrony przed chorobami i szkodnikami. Omówi także etapy budowania marki Folwarku Wąsowo.

 

Duże gospodarstwo ekologiczne – jakie są wady i zalety?

r e k l a m a

Podczas „Konferencję ekologicznej” będzie można wysłuchać doświadczeń Jolanty i Piotra Woźnickich z Sątyrza Pierwszego (woj. zachodniopomorskie). Oboje prowadzą gospodarstwo liczące ponad 200 ha, które jest certyfikowane od roku 2006. Sama uprawa warzyw zajmuje aż 50 ha. Gospodarstwo także je samodzielnie przetwarza i sprzedaje.

– Rocznie sprzedaję 30 tysięcy słoików ogórków. Ze sprzedaży przetworzonego ogórka ekologicznego mam dwa razy tyle, ile ze sprzedaży świeżego. Dlatego postawiłem na przetwórstwo, bo ono zwyczajnie się opłaca – mówi Piotr Woźnicki.

 

Ekologiczne metody ochrony warzyw

Aktualne możliwości ekologicznej ochrony warzyw przedstawi zaproszona do studia prof. Jolanta Kowalska z Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu – ekspert w dziedzinach biologicznych i prośrodowiskowych metod ochrony upraw i rolnictwa ekologicznego.

 

Weź udział w „Konferencji ekologicznej” za darmo

Wszyscy uczestnicy i zarejestrowani będą mogli wrócić do tej wiedzy dzięki nagraniu seminarium. Będzie ono dostępne dla Państwa w każdej chwili. Z nadzieją na spotkanie ponawiam zaproszenie do widzenia się z nami online 20 stycznia o godzinie 10.00.
A na "Konferencję ekologiczną" można zapisać się TU.

 

Katarzyna Wójcik, redaktor naczelna miesięcznika „WiOM Warzywa i Owoce Miękkie”

Fot. Folwark Wąsowo/Facebook.com

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody