StoryEditorZdrowie

Alergie na pokarmy nie mniej groźne niż na pyłki

12.03.2021., 14:03h
Jeszcze trwa kalendarzowa zima, ale wiosenne nastroje i pogoda towarzyszą nam już od jakiegoś czasu. Pierwsze rośliny zaczynają pylić już w lutym, a za chwilę pyłków będzie więcej. Jednak wśród wielu informacji o alergiach wziewnych na dalszy plan schodzą często alergie pokarmowe. Tymczasem powodują one tak samo dotkliwe, a czasem nawet bardziej nieprzyjemne dolegliwości niż uczulenia na pyłki.
Alergia pokarmowa to przypadłość analogiczna do alergii wziewnych. Reakcja układu odpornościowego pojawia się krótko po zjedzeniu uczulającego produktu – najczęściej od kilku minut do dwóch godzin po jedzeniu. Nie trzeba do tego wcale dużych jego ilości – często wystarczy jeden mały kęs, żeby pojawiły się objawy, takie jak problemy z trawieniem, wysypka czy obrzęk dróg oddechowych. U niektórych jednak alergia pokarmowa może powodować dużo poważniejsze reakcje, nawet zagrażające życiu, jak wstrząs anafilaktyczny.

Objawy alergii pokarmowej

Szacuje się, że alergie pokarmowe występują u 6–9% dzieci w wieku do 3 lat i u 3% dorosłych. Zdarza się, że część dzieci „wyrasta” z alergii wraz z wiekiem. I tu uwaga! Specjaliści piszą, że bardzo łatwo pomylić alergię pokarmową z dużo bardziej powszechną nietolerancją pokarmową. Choć nietolerancja jest przypadłością mało komfortową, to jednak nie angażuje, tak jak dzieje się to w alergii pokarmowej, układu odpornościowego.

Jak w takim razie może przejawiać się alergia pokarmowa? Może powodować łaskotanie albo lekkie swędzenie w ustach, często na podniebieniu. Może p...
Pozostało 80% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 11:49