r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Ciekawe przepisy na świąteczne potrawy: korzenna kaczka pieczona z jabłkami, pomarańczami i goździkami

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 21.12.2019r.

Święta już tuż tuż, a Tobie brakuj pomysłu co podać na świąteczny stół? Pieczona kaczka to idealna opcja na wykwintny obiad pierwszego bądź drugiego dnia świąt! Dodatek przyprawy korzennej i pomarańczy sprawi, że cały dom będzie pięknie pachnieć podczas pieczenia. Przekonaj się sam!

r e k l a m a

Składniki potrzebne do przygotowania świątecznego dania

  • 1 wypatroszona kaczka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 4 jabłka
  • 2 pomarańcze
  • 1/4 kostki masła
  • ok. 10 goździków

Składniki na sos korzenno-śliwkowy

  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 obrane z błonek pomarańcze

Jak wykonać danie?

Kaczkę natrzeć solą oraz przyprawą korzenną. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i oprószyć kaczkę. Jabłka obrać, odkroić gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Pomarańcze obrać i oczyścić z błonek. Kaczkę wypełnić jabłkami, pomarańczami oraz goździkami (można zaszyć lub skrzyżować nogi kaczki). Masło roztopić i polać nim kaczkę. Piec ok. 1,5 godziny w 180°C (1 godzinę pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia, później –  30 minut bez przykrycia). Powidła przełożyć do garnka, dodać wino oraz przyprawę korzenną i zagotować. Upieczoną kaczkę podać z sosem oraz pomarańczami.


Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody