StoryEditorPrzepisy

Ciekawe przepisy na świąteczne potrawy: korzenna kaczka pieczona z jabłkami, pomarańczami i goździkami

12.12.2019., 13:12h
Święta już tuż tuż, a Tobie brakuj pomysłu co podać na świąteczny stół? Pieczona kaczka to idealna opcja na wykwintny obiad pierwszego bądź drugiego dnia świąt! Dodatek przyprawy korzennej i pomarańczy sprawi, że cały dom będzie pięknie pachnieć podczas pieczenia. Przekonaj się sam!

Składniki potrzebne do przygotowania świątecznego dania

  • 1 wypatroszona kaczka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 4 jabłka
  • 2 pomarańcze
  • 1/4 kostki masła
  • ok. 10 goździków

Składniki na sos korzenno-śliwkowy

  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 obrane z błonek pomarańcze

Jak wykonać danie?

Kaczkę natrzeć solą oraz przyprawą korzenną. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i oprószyć kaczkę. Jabłka obrać, odkroić gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Pomarańcze obrać i oczyścić z błonek. Kaczkę wypełnić jabłkami, pomarańczami oraz goździkami (można zaszyć lub skrzyżować nogi kaczki). Masło roztopić i polać nim kaczkę. Piec ok. 1,5 godziny w 180°C (1 godzinę pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia, później –  30 minut bez przykrycia). Powidła przełożyć do garnka, dodać wino oraz przyprawę korzenną i zagotować. Upieczoną kaczkę podać z sosem oraz pomarańczami.


Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. grudzień 2024 22:45