StoryEditorzdrowie

Jak zamienić składniki, żeby świąteczne dania były zdrowsze?

22.12.2022., 13:12h
Świąteczne posiłki dają okazję do delektowania się ulubionymi potrawami. Jak zamieniać składniki, żeby otrzymać zdrowsze wersje świątecznych smakołyków? Co ograniczać w menu, żeby nie zmarnować efektów często wieloletnich terapii, które stosujemy?

Mamy kilka propozycji zdrowszych zamienników. Za kulinarnymi sugestiami na święta stoi certyfikowany dietetyk z Baylor College of Medicine w Houston w Stanach Zjednoczonych.

Tłuszczu dodawaj nawet o połowę mniej

W odczuwanym zwykle zmęczeniu po obfitym posiłku z pomocą mogą przyjść warzywa, jak twierdzi Courtney Cary, która pracuje na Wydziale Medycyny, Gastroenterologii i Hepatologii. Błonnik z warzyw może pomóc, nawet jeśli te warzywa są zmiksowane lub stanowią część zapiekanki czy są rozgotowane w jednogarnkowym daniu.

Zamiast używać tłustej śmietany w potrawach z grochu, fasoli, do szpinaku czy masy makowej, użyj tej niskotłuszczowej w połowie wymaganej ilości. Nadal uzyskasz kremowy smak, ale za to z niewielką ilością nasyconych kwasów tłuszczowych.

Zastąp utwardzony tłuszcz w przepisie masłem lub olejem, aby danie nie szkodziło sercu i naczyniom krwionośnym. Użyj niskotłuszczowego lub częściowo odtłuszczonego sera, aby jeszcze bardziej zmniejszyć zawartość tłuszczów nasyconych. Jeśli lubisz kremowe w smaku ziemniaki purrée, użyj do nich masła i odtłuszczonego mleka zamiast masła i tłustej śmietany.

Wystawne i b...

Pozostało 73% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 01:43