Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Mleko lepsze na zmarszczki i trądzik niż drogie kremy!

Kategoria: Wieś i Rodzina
Mleko lepsze na zmarszczki i trądzik niż drogie kremy!
Wieś i Rodzina
Data publikacji 15.12.2019r.

„Mleczna Strefa Zdrowia i Urody” to jedna z atrakcji XXVIII Targów Mleczarskich Mleko-Expo 2019 – największego wydarzenia branży mleczarskiej w Polsce.

r e k l a m a

28 listopada w Sali Ratuszowej Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie można było zasięgnąć rady ekspertów w kwestii korzystnego wpływu mleka na zdrowie i urodę. Do skosztowania mlecznych przysmaków zachęcała Celina Statkiewicz – finalistka Hell’s Kitchen – która podczas imprezy przygotowywała proste, ale oryginalne potrawy z nabiałem.

Kto mleko pije...

Czy nabiał rzeczywiście korzystnie wpływa na zdrowie i urodę? Co z modną obecnie dietą bezlaktozową? – pytano w oczekiwaniu na konferencję. Marta Warzocha-Szkupińska – dietetyczka, Elżbieta Gozdecka – dyrektor zarządzająca kliniką urody RosaMed Clinic oraz Celina Statkiewicz – finalistka Hell’s Kitchen, blogerka kulinarna i osobowość telewizyjna, rozwiały wszelkie wątpliwości. Uroczystość poprowadziła dziennikarka radiowa Katarzyna Węsierska.

Konferencję otworzył Waldemar Broś – prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich. 

O tym, czy skóra jest gładka, decyduje przede wszystkim fenyloamina – związek zawarty w mleku, a szczególnie w mlecznych produktach fermentowanych. Spożywanie ich jest doskonałą alternatywą dla drogich kremów – mówił. 

– Nie wierzcie państwo w opowieści dotyczące niekorzystnego wpływu mleka, zawsze bazujcie na faktach naukowych – powiedziała Marta Warzocha-Szkupińska.

Co mówią badania? Potwierdzają korzystne działanie białego surowca zarówno na zdrowie dzieci, jak i dorosłych. Spożywanie mleka zmniejsza ryzyko nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2, choroby niedokrwiennej serca oraz nowotworów jelita grubego i piersi. Ponadto odpowiednia ilość nabiału w diecie dzieci i młodzieży procentuje prawidłową masą kostną w dorosłości, zmniejszając ryzyko osteoporozy. Według najnowszych badań, korzystny wpływ na zdrowie i szczupłą sylwetkę ma również żółty ser, dotychczas ceniony głównie ze względu na walory smakowe. A wiele bezmyślnie powielanych mitów dotyczących spożywania mleka i jego przetworów powoduje, że eliminujemy je z diety. Tym samym ograniczamy źródła wapnia, białka, witamin, tłuszczu oraz mikroelementów. Sięgamy też po modne obecnie produkty bez laktozy. Niesłusznie, jeśli jesteśmy zdrowi. 

W trakcie wydarzenia Celina Statkiewicz przygotowywała autorskie potrawy. Zaproponowała pastę twarogową z czosnkiem, orzechami pekan oraz żółtym serem. Częstowała też chłodnikiem z buraka z dodatkiem tymianku, różowego pieprzu, na bazie napojów fermentowanych, takich jak kefir oraz ajran.

– To arcyłatwy przepis. I zdrowy, bo napoje fermentowane zawierają zbawienne dla zdrowia żywe kultury bakterii. To cudowna metoda, aby do naszej diety przemycić naturalny probiotyk – przekonywała. 



Celina Statkiewicz (po prawej) przygotowywała oryginalne przysmaki. Dania, które przyrządziła, rozeszły się w mgnieniu oka 

 

Uroda w mleku zaklęta - zamiast drogiego kremu szklanka mleka

r e k l a m a

O wykorzystaniu białego surowca w kosmetyce opowiedziała ekspertka od spraw urody.

Bywa, że kosztowne kremy z górnej półki są poza naszym zasięgiem. Tymczasem najważniejsze składniki dla skóry znajdują się w mleku. Obecnie wiele firm skupia się na wykorzystaniu w kosmetyce dobroczynnych składników zawartych w białym surowcu, które skutecznie zapobiega powstawaniu zmarszczek oraz działa regeneracyjnie. Peptydy oraz kwasy tłuszczowe w nim zawarte są nieodzowne przy redukcji przebarwień. Zaobserwowano również, że korzystnie wpływają na zahamowanie bakterii, a co za tym idzie – zmniejszają trądzik – powiedziała Elżbieta Gozdecka. – Chyba nie ma w dzisiejszych czasach gabinetów spa, które w swojej ofercie nie wykorzystywałyby zabiegów czerpiących z dobrodziejstw mleka – dodała.

Dyrektor kliniki urody zachęciła do samodzielnego wykonywania mlecznych peelingów – m.in. na bazie jogurtu czy kefiru, z dodatkiem kawy albo płatków owsianych. Dowodziła, że aby mieć piękną skórę, należy dostarczyć jej „mlecznych składników” nie tylko z zewnątrz, ale i od środka. Organizatorem uroczystości był Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. Targi Mleko-Expo 2019 dofinansowane zostały ze Środków Funduszu Produkcji Mleka.


Dietetyk Marta Warzocha-Szkupińska (po lewej) przekonywała do spożywania produktów mlecznych


Małgorzata Janus
fot. Małgorzata Janus 

Widziałeś już nasze video "Jak zwiększyć zapas pasz objętościowych w gospodarstwie mlecznym?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody