Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Pijąc mleko obniżasz poziom cholesterolu we krwi

Karolina Kasperek
Kategoria: Wieś i Rodzina
Pijąc mleko obniżasz poziom cholesterolu we krwi
Wieś i Rodzina Zdrowie
Data publikacji 19.06.2021r.

Jeśli ktoś obawiał się, że duże ilości mleka mogą przyprawić go o podwyższony cholesterol, może spać spokojnie. 24 marca tego roku opublikowano wyniki badań, z których wynika, że nie ma związku pomiędzy spożyciem mleka a podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu w Reading w Wielkiej Brytanii.

r e k l a m a

Mleko wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi?

Wyniki badań opublikowano w International Journal of Obesity – międzynarodowym czasopiśmie medycznym zajmującym się otyłością. To bardzo szeroko zakrojone badania. Analizom poddano dane pochodzące od 2 milionów osób!

Badacze przeanalizowali trzy rozległe studia nad populacjami i dostrzegli, że ludzie pijący duże ilości mleka wykazywali niższe poziomy zarówno dobrego, jak i złego cholesterolu, choć ich indeks BMI (Body Mass Index – wskaźnik masy ciała) był wyższy niż u niepijących mleka. Dalsze analizy innej grupy badań także wskazują na to, że osoby, które regularnie konsumują mleko, obarczone są o 14% mniejszym ryzykiem zachorowania na chorobę wieńcową.

Naukowcy skoncentrowali się na aspekcie genetycznym w kontekście spożywania mleka. Obserwacji poddali warianty genu odpowiedzialnego u człowieka za produkcję laktazy – enzymu potrzebnego do trawienia laktozy, czyli cukru mlecznego. Szukając osób o wyższym wskaźniku spożycia mleka, stwierdzili, że grupę tę będą stanowić ci, którzy posiadają wariant genu umożliwiający jego trawienie.

Odkryliśmy, że u badanych z odmianą genu pozwalającą trawić cukier mleczny – co uznaliśmy za wskaźnik wyższego spożycia mleka – występują wyższa względna masa ciała i wyższy poziomu tłuszczu, ale jednocześnie niższe stężenia obu cholesteroli. Badani z takim genem rzadziej też zapadali na chorobę wieńcową. Wszystko to pozwala sądzić, że ograniczanie spożycia mleka wcale nie chroni przed chorobą wieńcową – powiedział Vimal Karani, profesor nutrigenetyki i nutrigenomiki.

Wcześniejsze badania nie dawały jasnych wyników

r e k l a m a

Nowe badania poprzedzone były kilkoma wcześniejszymi, których wyniki okazywały się sprzeczne. Wcześniejsze badania sprawdzały związek między wyższym spożyciem nabiału a chorobami kardiometabolicznymi, takimi jak cukrzyca i otyłość. Uwzględniając niespójności w tych wcześniejszych badaniach, dotyczące wielkości próby badawczej, pochodzenia etnicznego i innych czynników, naukowcy z Reading dokonali tzw. metaanalizy, czyli wielkiej analizy danych pochodzących od 1,9 miliona ludzi.

Nasze badania wyraźnie pokazują, że spożywanie mleka nie ma większego wpływu na ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Natomiast pozostaje dla nas wciąż niejasne, czy na niższy poziom cholesterolu wpływ ma tłuszcz mleczny, czy też jakiś inny „mleczny czynnik” – powiedział prof. Vimal Karani.

Karolina Kasperek
Zdjęcie: Unsplash

Widziałeś już nasze video "Jak zwiększyć zapas pasz objętościowych w gospodarstwie mlecznym?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody