StoryEditorMaszyny do uprawy

Rolnik z Mazowsza zbiera pięć pokosów rocznie. Zdradza swój sekret

30.05.2025., 16:30h

Trwa zbiór pierwszego pokosu trawy. Wielkość plonu, zwłaszcza w trudnych warunkach związanych z brakiem opadów, w znacznym stopniu uzależniona jest od tego, jak dokładnie był przeprowadzony wiosenny proces konserwacji trwałych użytków zielonych.

Jak przygotować łąki na intensywną produkcję paszy?

Dobry podsiew trawy, rekonstrukcja darni i jej uzupełnienie po zimie wymaga odpowiedniego sprzętu, który musi wzruszyć powierzchnię, dostarczyć nasiona mieszanek traw do gleby i właściwie je docisnąć do podłoża.

Trwałe użytki zielone utrzymywane są w wysokiej kulturze. One muszą być jak najbardziej produktywne. Zakładane są na gruntach ornych, na których bez problemu mógłby rosnąć rzepak albo pszenica. Kiedy użytek zielony zostanie założony w następnym roku od razu jest podsiewany. Użytkowany jest przez następnych kilka lat jednak zabieg podsiewu jest wykonywany wczesną wiosną i na jesieni – mówi Wojciech Kilis z miejscowości Borza Strumiany w powiecie pułtuskim.

image
Mieszanki traw dobierane są pod konkretne stanowisko glebowe
FOTO: Tomasz Ślęzak

Intensywne użytkowanie łąk: pięć pokosów w sezonie

Hodowca jest dostawcą OSM Giżycko. Utrzymuje 140 krów dojnych, stado bydła łącznie liczy 360 szt. zwierząt. Na potrzeby żywienia zwierząt łąki prowadzone są bardzo intensywnie. Dzięki nawożeniu organicznemu i mineralnemu zbieranych jest pięć pokosów trawy. Wykorzystywana jest przyczepa zbierająca. Proces odbywa się szybko, ponieważ rolnikowi zależy na tym, aby nie zbierać zbyt suchego surowca.

Pozostało 72% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. czerwiec 2025 13:57