StoryEditorŻywienie krów

ABC zakiszania wysłodków buraczanych

17.12.2022., 00:12h
Trwa kampania buraczana, a prasowane wysłodki buraczane często po kiszonce z kukurydzy i sianokiszonce są trzecią paszą objętościową stosowaną w żywieniu krów mlecznych. Pomimo że jest to pasza odpadowa z cukrowni, wyróżnia się smakowitością i stosunkowo dużą koncentracją energii.

Wysłodki buraczane - po co dodawać je do TMR-u?

Po dodaniu wysłodków buraczanych do TMR-u nie tylko podnosimy jego smakowitość i wartość energetyczną, ale wysłodki spełniają również funkcję lepiszcza sklejającego pasze treściwe, co zapobiega ich ewentualnej segregacji prowadzącej do zakwaszenia treści żwacza. Udział wysłodków może stanowić 10–20 % suchej masy pasz objętościowych stosowanych w dawce żywieniowej. Należy jednak pamiętać, że wysłodki podawane w nadmiarze, np. jako jedyna pasza objętościowa, nie zapewnią odpowiedniej struktury masy pokarmowej w żwaczu. Należy też zwrócić uwagę na nieprzekarmianie krów w okresie zasuszenia – wysłodki buraczane są paszą wysoko energetyczną, mogą więc powodować otłuszczenie krów. Zawierają też dużo potasu, który może zaburzać gospodarkę wapniową w okresie okołoporodowym.

Jakość skarmianych wysłodków buraczanych zależy od ich zakiszenia

Aby podawać wysłodki krowom, najpierw trzeba je zakisić, do tego najlepiej nadają się wysłodki prasowane, zawierające ok. 25% suchej masy. W ich składzie przeważają węglowodany strukturalne, takie jak celuloza, hemiceluloza i pektyny. ...

Pozostało 72% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. grudzień 2024 16:05