StoryEditorWiadomości rolnicze

Danone zamknął zakład na Węgrzech

20.07.2015., 13:07h
Spadek popytu na świeże produkty mleczne, a co za tym idzie – malejące wykorzystanie możliwości przerobowych zakładu, to oficjalne przyczyny zamknięcia zakładu produkcyjnego na Węgrzech przez grupę Danone. 

Sprzedaż wywodzącej się z Francji firmy spadła na Węgrzech o 20% w latach 2011–2013. Danone produkował tam śmietanę, kefir, jogurty i desery mleczne. Jak mówi Beata Kiss, odpowiadająca w firmie za kontakty z mediami, obecnie Danon, korzystając z produkcji w zakładach w innych krajach, będzie starał się utrzymać na Węgrzech wiodącą na rynku pozycję w kategorii jogurtów.  

Jak wynika z danych Międzybranżowej Organizacji Producentów Mleka, w latach 2010–2012 (aktualniejszych danych nie ma) węgierski oddział Danone skupował 25–30 mln l mleka. To 2–3% całego skupu mleka w tym kraju (1,2–1,3 mld l). Jak zapewnia przedstawicielka firmy, dostawcy surowca (głównie 10 dużych gospodarstw) znaleźli nowych odbiorców.  

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 20:48