StoryEditorPorady

Ekologiczna produkcja mleka – jak to wygląda w praktyce?

25.03.2019., 15:03h
Z każdym rokiem przybywa w kraju gospodarstw ekologicznych z certyfikatem. Najwięcej znajduje się w województwie warmińsko-mazurskim oraz podlaskim. Od ubiegłego roku do grona takich właśnie gospodarstw dołączyło należące do Reginy i Konrada Liedmannów.

Mniej mleka, ale lepsze parametry

Ekologiczne są zarówno uprawy, jak i produkcja mleka. – Przejście na produkcję ekologiczną nie odbywa się z dnia na dzień. Jest to proces rozłożony w czasie. Z dnia na dzień możemy jedynie zadeklarować chęć przejścia poprzez złożenie wymaganych dokumentów – poinformował Konrad Liedmann.

Na uprawy polowe certyfikat dostaje się szybciej i dlatego jesteśmy obecnie w okresie przejściowym. Skąd pomysł na ekologię? W naszej opinii bardzo zintensyfikowaliśmy produkcję tak na polach, jak i w chowie zwierząt. Cały czas kupujemy wszystko to co niezbędne jest do produkcji, a zysków wcale nie przybywa. W sąsiedztwie mamy kilka gospodarstw ekologicznych i nawet takie z dwudziestoletnim stażem i jakoś funkcjonują i nie myślą o rezygnacji z ekologii. Jak widać można! – dodaje hodowca.

Obecnie stado bydła liczy 90 sztuk, w tym 40 krów dojnych w większości rasy simental mleczny.

Simentale dają nieco mniej mleka niż wysokowydajne hf-y, ale jego parametry są lepsze.Gdy zacząłem ekologicznie żywić krowy, ilość pozyskiwanego mleka nieco spadła, ale wzrosła za to zawartość białka i tłuszczu, a mleczarnie płacą...
Pozostało 70% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. maj 2024 00:21