Ryszard Wawrzyniak (z lewej) z opiekującym się stadem od wielu lat lekarzem weterynarii – Danielem ZalewskimBeata Dąbrowska
StoryEditorReportaż z gospodarstwa

Rolnicy spod Łodzi produkują mleko i warzywa. Co się bardziej opłaca?

03.02.2025., 16:00h

Zapewnienie stabilności dochodów gospodarstwa i jego bezpieczeństwa finansowego zapewnia dywersyfikacja produkcji. Zasadę tę z powodzeniem wprowadzili w życie Anna i Ryszard Wawrzyniakowie, którzy wraz z synem Arkadiuszem i synową Marleną, od lat wspólnie prowadzą rodzinne gospodarstwo, ukierunkowane przede wszystkim na produkcję mleka oraz uprawę warzyw gruntowych.

W obecnych czasach prowadzenie jednokierunkowej produkcji jest ryzykowne

Kolejnym kierunkiem produkcji zwierzęcej jest opas bydła. Kiedy zapytałam gospodarzy, który kierunek produkcji rolniczej przynosi gospodarstwu najlepszą rentowność, pan Ryszard szybko odpowiedział, że w tej kwestii nie ma reguły.

Były lata, kiedy z produkcji warzyw dokładaliśmy do mleka, ale były też i takie, w których było odwrotnie. Wiele zależy tutaj od pogody i rynkowej koniunktury, niemniej w naszej opinii wielokierunkowość produkcji w gospodarstwie była i jest dla nas bezpiecznym rozwiązaniem. Niewątpliwie specjalizacja byłaby najlepsza, jednak w tak niestabilnych warunkach, jakie nie tylko w polskim, ale i światowym rolnictwie panują, jeden kierunek produkcji to ryzykowne działanie, czego ostatnim potwierdzeniem może być np. wybuch choro...

Pozostało 86% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
10. luty 2025 14:52