StoryEditorCielęta

Jak przygotować pójło dla cieląt?

01.11.2022., 15:11h
Cielęta nie lubią, jak ich żywienie nie jest powtarzalne. Zmiany w zawartości preparatu w kolejnych odpajaniach przyczyniają się bowiem do mniejszych przyrostów, biegunek oraz zmniejszonego pobrania starteru.

Cielęta nie lubią zmian żywienia

Cielęta nie lubią, jak ich żywienie nie jest powtarzalne. Zmiany w zawartości preparatu w kolejnych odpajaniach przyczyniają się bowiem do mniejszych przyrostów, biegunek oraz zmniejszonego pobrania starteru.

Przepis na odpowiednie pójło dla cieląt

Tak więc prawidłowe przygotowywanie powtarzalnego pójła powinno stać się rutyną. Jaka powinna być zatem koncentracja pójła? Dokładnie taka, jaką zaleca producent, zwykle 120–150 g w litrze wody. Najlepszym sposobem prawidłowego przygotowania pójła ze 150 gramów proszku jest odmierzenie ½ litra wody, a następnie wsypanie do niej proszku, dokładne wymieszanie przez około 10–15 minut, a następnie dopełnienie wody do jednego litra – najczęściej o temperaturze 45°C, co zapewni, że temperatura pójła w momencie jego podawania wynosić będzie około 40°C.

Stałe pory żywienia oraz pójło w ściśle określonej ilości są niezwykle istotne dla dobrego odchowu cieląt

  • Stałe pory żywienia oraz pójło w ściśle określonej ilości są niezwykle istotne dla dobrego odchowu cieląt

Takie postępowanie sprawi, że w 1 litrze pójła uzyskamy 15% suchej masy. Gdy 150 g proszku dodamy bezpośrednio do jednego litra wody, uzyskamy wówczas nieco więcej niż 1 litr pójła, ale ze zmniejszoną zawartością suchej masy do poziomu około 13%. Takie działanie sprawia, że w czasie kilku odpojów dziennie, cielę dostaje o 1/3 preparatu mlekozastępczego mniej niż wynosi jego zapotrzebowanie bytowe oraz zapotrzebowanie warunkujące dobry wzrost. Te zaś określa się na około 450 g preparatu dziennie.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 05:18