
Najlepsze sery, twarogi i mleko nagrodzone podczas XVIII Euroforum Polskiego Mleczarstwa
XVIII Euroforum Polskiego Mleczarstwa między 12 a 14 maja zgromadziło w Żninie licznych mleczarzy, przedstawicieli nauki oraz osoby zasłużone dla polskiego mleczarstwa.
Euroforum po raz kolejny zorganizowało Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy pod kierownictwem jego prezesa Tadeusza Proczka i przy udziale Hanny Bogdańskiej, członka zarządu KSM.
Stulecie Krajowej Oceny Przetworów Mlecznych – wyjątkowe wydarzenie
Euroforum tradycyjnie towarzyszy Krajowa Ocena Przetworów Mlecznych. Tym razem przypadła ona w stulecie krajowych ocen przetworów mlecznych. Patronem tej oceny był profesor dr hab. inż. Stefan Ziajka, zmarły w ubiegłym roku naukowiec i nauczyciel wielce zasłużony dla polskiego mleczarstwa.
Kim był profesor Stefan Ziajka? Sylwetka wybitnego mleczarza
Prof. dr hab. Stefan Ziajka urodził się 28 lipca 1941 roku w Krotoszynie. W 1955 roku rozpoczął naukę w Technikum Mleczarskim we Wrześni, które ukończył w 1959 roku. Po ukończeniu szkoły średniej przez czternaście miesięcy pracował w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Przynotecku na stanowiskach laboranta i majstra produkcji. W roku 1960 rozpoczął studia na Wydziale Mleczarskim Wyższej Szkoły Rolniczej w Olsztynie, które ukończył w 1965 r. uzyskując tytuł zawodowy magistra inżyniera mleczarstwa. Bezpośrednio po studiach podjął pracę jako główny technolog w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Środzie Śląskiej, a od 1 października 1966 r. rozpoczął pracę w Katedrze Technologii Mleczarskiej Wyższej Szkoły Rolniczej w Olsztynie.
Stopień doktora nauk technicznych uzyskał w 1975 r. na podstawie rozprawy „Studia nad podwyższeniem bifidogennych właściwości odżywek dla niemowląt”. Stopień naukowy doktora habilitowanego nauk technicznych w zakresie technologii i chemii żywności uzyskał w 1987 r. na podstawie dorobku naukowego i rozprawy „Studia nad zastosowaniem hydrolizowanej kazeiny w produkcji modyfikowanych mlecznych mieszanek dla niemowląt”. Decyzją Prezydenta RP z dnia 15 lutego 1996 r. został mu nadany tytuł profesora nadzwyczajnego nauk rolniczych i technologii żywności.
Wybitny dorobek naukowy profesora Ziajki
Profesor Ziajka pełnił funkcję zastępcy dyrektora Instytutu Technologii Mleczarskiej (1994–1996), dyrektora Instytutu Rozwoju Mleczarstwa (1997–2004), kierownika Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością (2001–2005) UWM w Olsztynie. W kadencji 2003–2005 pełnił funkcję prodziekana ds. nauki, a w latach 2005–2007 dziekana Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie. Prof. dr hab. Stefan Ziajka jest autorem wielu artykułów naukowych, książek i skryptów oraz patentów.
Kto zdobył mleczne medale? Lista laureatów
W ramach Krajowej Oceny Przetworów Mlecznych, zespół arbitrów i superarbitrów wybrał najlepsze ze zgłoszonych produktów mleczarskich. W grupie pierwszej, w której znalazło się mleko spożywcze, zwyciężyło Mleko UHT MU! 3,2% tłuszczu z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Wart-Milk w Sieradzu. W grupie drugiej, w której znalazły się sery podpuszczkowe medal zdobyła Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Ser salami plastry 150 g oraz Ciechanowska Spółdzielnia Mleczarska Oddział w Ozorkowie za Ser grillos 220 g.
Najlepsze sery i twarogi w Polsce – oto zwycięzcy
W grupie trzeciej, do której zaliczono twarogi i twarożki, medale zdobyły: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim za Twaróg z Grodziska wędzony, Ciechanowska Spółdzielnia Mleczarska za Twaróg półtłusty krajanka oraz Twaróg półtłusty (250 g), Spółdzielnia Mleczarska Września za Ser twarogowy półtłusty, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole za Serek wiejski wysokobiałkowy 200 g, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Serek wiejski oraz za Serek wiejski lekki.
Najlepsze kefiry i maślanki – docenione produkty fermentowane
Wyróżnienia w grupie czwartej, w której znalazło się mleko fermentowane przypadły: Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Grodzisku Mazowieckim za Kefir grodziski bez laktozy 1,5% tłuszczu, Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu za Maślankę wysokobiałkową naturalną oraz Maślankę wysokobiałkową o smaku waniliowym, a także Spółdzielni Mleczarskiej z Wrześni za Maślankę wrzesińską.
Produkt Mleczny Roku 2025 – wyjątkowy jogurt z Łowicza
Tytułem Produkt Mleczny Roku 2025 wyróżniono Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Łowiczu za Jogurt z serkiem mascarpone: o smaku dubajskiej czekolady, gruszka z karmelem, jagoda-poziomka-borówka, malina-żurawina.
Nauczyciele mleczarstwa z prestiżowymi tytułami
Zarząd Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy nadał także tytuły „Nauczyciel Mleczarstwa Roku 2025” pedagogom, którzy kierowali przygotowaniem uczniów do XLVII Olimpiady Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie. Pierwszą nagrodę zdobyła Agnieszka Golan z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 2 Centrum Kształcenia Zawodowego im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu. Nagroda druga przypadła Monice Naruszko z Zespołu Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie, a trzecie Monice Osmólskiej z Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem.
XVIII Euroforum Polskiego Mleczarstwa dofinansowane było z Funduszu Promocji Mleka.
Paweł Kuroczycki