StoryEditorWiadomości rolnicze

Lepsze mieszańce

02.11.2015., 13:11h
  Wśród producentów mleka dominują dwa poglądy. Jedni uważają, że prawdziwa produkcja mleka może odbywać się wyłącznie przy wykorzystaniu czystorasowych holsztyno-fryzów, inni, że najlepiej sprawują się mieszańce. Do drugiej grupy, z pewnością zalicza się Kazimierz Radko, prowadzący we wsi Zaróbka, gmina Cyców, 60-hektarowe gospodarstwo.

Nasze stado liczy obecnie ok. 80 sztuk bydła, w tym 45 krów dojnych, kilka opasów oraz jałówki na remont stada – mówi Kazimierz Radko. – W oborze znajdują się sztuki kilku ras. Są krowy rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej, polskiej czerwono-białej i krzyżówki z montbeliardem oraz rasą norweską czerwoną. Dominują jednak hf-ki, których pogłowia nie zamierzam zwiększać. Dlaczego? Ponieważ, moim zdaniem, pełne wykorzystanie czystorasowych sztuk to wyższa szkoła jazdy, a ja pracując dodatkowo poza rolnictwem, nie jestem w stanie w 100 proc. wykorzystać możliwości tej rasy. 

Szczegóły dotyczących tego tematu znajdziecie Państwo w numerze 45/2015 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata lub zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. maj 2024 13:04