
Walne Zebranie SM Mlekovita – podsumowanie roku 2024
Walne zebranie podsumowujące 2024 r. w Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita rozpoczął Janusz Wnorowski, przewodniczący rady nadzorczej. Przywitał zaproszonych gości, ale przede wszystkim uczcił minutą ciszy zmarłych pracowników oraz członków rady nadzorczej i delegatów na walne.
Delegaci sprawnie wybrali przewodniczącego zebrania, sekretarza oraz asesorów. Zdecydowali, że zebranie poprowadzi Janusz Wnorowski, jako przewodniczący i Radosław Truskolawski – sekretarz. Funkcję asesorów objęli Janusz Kisielewski oraz Tomasz Kraszewski.
Komisję mandatowo-skrutacyjną utworzyli: Grzegorz Stypułkowski, Janusz Łuniewski i Karol Grochowski. W skład komisji uchwał i wniosków weszli Krzysztof Nienałtowski, Wojciech Kostro i Agata Przeździecka.
Po przyjęciu porządku oraz regulaminu obrad sprawozdanie z działalności spółdzielni przedstawił Dariusz Sapiński, prezes zarządu SM Mlekovita.
– Na Mlekovitę składa się 26 zakładów produkcyjnych, 36 centrów dystrybucyjnych i 147 sklepów. Mamy 15 tysięcy dostawców mleka i kilka tysięcy pracowników. Nasz asortyment to ponad 1800 produktów – wyliczał prezes Sapiński.
Rekordowa sprzedaż produktów Mlekovity i kolejne inwestycje
Nakłady inwestycyjne wyniosły 188 mln zł i były o 86 mln zł wyższe w porównaniu do 2023 r. Ze sprzedaży wyrobów pochodziło 94% przychodów spółdzielni. Największą pozycję w kosztach stanowi zakup surowca. Wartość sprzedaży przekroczyła 10,1 mld zł, to wzrost o 11% w porównaniu do 2023 r.
– Także pod tym względem ten rok był rekordowy – mówił prezes Dariusz Sapiński.
W 2024 r. największy udział w budżecie przeznaczonym na inwestycje miała rozbudowa oczyszczalni w Wysokiem Mazowieckiem i budowa układu kogeneracyjnego.
– Chodzi o to, aby ze wszystkich ścieków powstających w zakładzie w Wysokiem Mazowieckiem produkowany był biogaz i energia elektryczna – zapewniał Dariusz Sapiński. Mlekovita inwestowała także m.in. w Pyrzycach, w Kościanie, Baranowie, Trzebownisku i Świeciu. W Wysokiem Mazowieckiem kontynuowana jest budowa fabryki produktów mlecznych.
Aż 72 nowe produkty Mlekovity trafiły na polski rynek w 2024 roku
Mlekovita w 2024 r. wprowadziła na rynek 72 nowe produkty w sześciu kategoriach, w tym 11 produktów wysokobiałkowych w linii Super Body Active oraz 28 produktów pod marką Wypasione. W tym roku nowości produktowych było już 10. W ofercie Mlekovity pojawiły się m.in. sery twarde z dodatkami, produkty wysokobiałkowe, a przede wszystkim produkty z mleka A2A2, które Mlekovita ma w ofercie jako jedyna.
– To jest przełomowy produkt, bo oznacza koniec z nietolerancjami. Jest pewna grupa ludzi, a szczególnie dzieci, które nie tolerują białka mlecznego. Mleko A2A2 rozwiązuje ten problem – wyjaśniał prezes Sapiński. – Produkujemy twaróg i jogurty, zaczęliśmy także produkować sery twarde. Teraz jesteśmy w fazie inwestycji w te produkty.
Kolejny nowy produkt w ofercie spółdzielni to jogurt bułgarski na specjalnych szczepionkach. Z badań naukowych wynika, że ten jogurt przyczynia się do długowieczności. Spółdzielnia z Wysokiego Mazowieckiego ma w ofercie także 40 produktów bez laktozy. Mlekovita weszła w nowe grupy produktowe, dania gotowe do spożycia – produkuje m.in. pierogi i pierożki, na które popyt jest bardzo duży.
Sprzedaż spółdzielni wspierają certyfikaty, m.in. zintegrowanego zarządzania oraz certyfikaty religijne niezbędne w eksporcie do krajów wymagających żywności halal i koszer. Obecnie Mlekovita posiada uprawnienia eksportowe do 167 krajów.
Wzrost skupu mleka i pełne wykorzystanie surowca
Bardzo dobrym znakiem jest to, że w spółdzielni przybywa mleka. Średnia dynamika skupu surowca wyniosła 106%.
– Mamy tyle mleka, że nic już nie musimy kupować – zaznaczył prezes Dariusz Sapiński. – Dokupujemy tylko niewielkie ilości śmietany. Mlekovita przyspieszyła także wypłatę udziałów, bo jak zaznaczył prezes Sapiński, starsi rolnicy chętnie z tej możliwości korzystają.
– Im więcej mamy mleka, tym więcej produkujemy. Na przykład, masła produkowaliśmy 300 ton dziennie, a to zaopatrzenie dla 15 mln ludzi – dodał prezes Sapiński. – Aktualnie najlepiej spieniężają się białka serwatkowe. To co kiedyś było odpadem kierowanym na pasze, dziś jest skrzętnie zagospodarowywane.
Strategia rozwoju i zatrudnienia – ludzie kluczem do sukcesu
Spółdzielnia rozwija także swoją działalność handlową. Organizuje różne akcje, aby dotrzeć do jak największej liczby klientów, aby w każdym, nawet najmniejszym sklepie były produkty Mlekovity. Musi także na bieżąco reagować na rynkowe trendy, teraz nastała moda na mniejszą zawartość cukru.
– Możemy pozwolić sobie na tak duży asortyment, ponieważ mamy także własną sieć sprzedaży, która pozwala sprawdzić jak dany produkt zachowuje się na rynku. Wymaga to wiele wysiłku, ale pozwala trafić z pomysłem w gusty klientów – zaznaczył prezes Mlekovity.
Spółdzielnia jest największym pracodawcą w województwie podlaskim, a w całej Polsce zatrudnia ponad 5600 pracowników.
– Mamy dużo młodzieży, ale i tak musimy korzystać z agencji pracy tymczasowej i obcokrajowców. Przyjeżdżają nawet z dalekich krajów, naszą rolą jest wyłuskać najlepszych – tłumaczył prezes Sapiński.
Troską spółdzielni jest nieustanna obniżka kosztów, zwłaszcza energii.
– Myślę, że dopracujemy się, aby mieć własną energię, bo ta pochodząca od dostawców zewnętrznych jest bardzo droga – zapowiedział Dariusz Sapiński.
Przechodząc do planów na 2025 r. zapowiedział zwiększenie zdolności produkcyjnych, dalsze unowocześnianie parku maszynowego, z nowych kierunków wskazał na robotyzację.
– Chcemy więcej sprzedawać we własnych sklepach i hurtowniach, cały czas musimy dbać o przekonanie, że klient kupując nasze produkty zyskuje prawdziwe korzyści – mówił Dariusz Sapiński. – Życzę wszystkim dalszej dobrej współpracy, abyśmy rozumieli się z dostawcami, aby wiedzieli, że zawsze można na nas liczyć. Musimy wierzyć, że nie ma rzeczy niemożliwych, trudności, nawet jeśli się pojawiają, da się przezwyciężyć.
Po wystąpieniu prezesa Dariusza Sapińskiego przyszedł czas na sprawozdanie rady nadzorczej.
Lustracja Mlekovity bez zastrzeżeń – potwierdzona jakość zarządzania
Jak powiedział Janusz Wnorowski, przewodniczący rady, odbyła ona 5 posiedzeń. Kontrolowała i nadzorowała całokształt działalności spółdzielni, omawiała sytuację na rynku mleka, zagadnienia związane ze skupem mleka i zbytem produktów. Zajmowała się także zatwierdzaniem struktury organizacyjnej, planu pracy zarządu, zatwierdzała też materiały na zebrania rejonowe.
– Prezes brał udział w każdym z posiedzeń i na bieżąco informował nas o sytuacji. Członkowie rady na bieżąco informowani byli o inwestycjach i sytuacji finansowej – podkreślił Wnorowski. – Mlekovita współpracuje z dostawcami w zakresie poprawy jakości mleka i organizuje szkolenia. Rada jest pewna, że sytuacja jest prawidłowo kontrolowana przez zarząd. Mlekovita należy do najdynamiczniej rozwijających się firm mleczarskich w Polsce.
Wnioskując o udzielenie absolutorium w imieniu własnym i wszystkich członków spółdzielni, Janusz Wnorowski podziękował prezesowi za ogromne zaangażowanie w rozwój spółdzielni.
Po wystąpieniu przewodniczącego rady głos zabrał Jan Walas, lustrator z Dolnośląskiego Zrzeszenia Spółdzielni Mleczarskich, ponieważ w ubiegłym roku przyszła pora na przeprowadzenie ustawowej lustracji w SM Mlekovita.
Lustracja objęła lata 2020–2023. Lustrator zbadał kompletność dokumentów dotyczących działalności organów samorządowych. Nie stwierdzono nieprawidłowości w regulaminach ani braku aktów prawnych.
Bardzo ważna dla spółdzielni jest współpraca z uniwersytetami w celu pozyskiwania wykwalifikowanych pracowników. Wskaźniki wydajności osiągały pożądane wartości i znacząco przekraczały średnie wskaźniki w spółdzielczości mleczarskiej. Nie stwierdzono uchybień i zaniedbań w dokumentacji skupowej, a ceny skupu zawsze przekraczały średnią statystyczną ogłaszaną przez GUS.
Spółdzielnia w badanym okresie zachowywała bardzo wysokie wartości sprzedaży, utrzymywała także dywersyfikację rynków tak, aby nie uzależniać się od jednego rynku czy odbiorcy. W latach 2020–2023 spółdzielnia osiągała bardzo dobre wyniki ekonomiczne.
– SM Mlekovita w prowadzonej działalności przestrzega zasad prawa spółdzielczego i posiada statut dostosowany do aktualnego brzmienia prawa spółdzielczego – mówił Jan Walas. – Dokumentacja jest prowadzona prawidłowo i rzetelnie, a fakty przedstawione w sprawozdaniu odpowiadają zdarzeniom.
Lustrator zwrócił uwagę na bardzo dobre kierowanie i zarządzanie spółdzielnią w szczególności przez zarząd. Bardzo wysoko ocenił działalność SM Mlekovita, także jeśli chodzi o konsolidację spółdzielczości,
– Ratujecie inne spółdzielnie i gospodarstwa dostawców mleka przed bankructwem – mówił Jan Walas, który swoje wystąpienie zakończył stwierdzeniem, że nie przedkłada wniosków polustracyjnych.
– Jedyny wniosek, to abyście nadal się tak rozwijali. Gratuluję wyników, jakie osiągnęliście w 2024 r. i myślę, że w kolejnych latach będziecie mieli podobne osiągnięcia – zakończył Walas.
Następnie przyszła kolej na odczytanie przez Janusza Łuniewskiego, przewodniczącego komisji mandatowo-skrutacyjnej protokołu poświadczającego, że walne zebranie przedstawicieli zdolne jest do prawomocnych obrad, ponieważ wzięło w nim udział 52 na 58 delegatów.
Jednogłośne absolutorium dla prezesa Dariusza Sapińskiego
Po wystąpieniach delegaci przystąpili do głosowania nad uchwałami. Jednogłośnie zatwierdzili m.in. sprawozdanie finansowe za 2024 rok, sprawozdanie rady nadzorczej oraz kierunki działania na 2025 rok. Również jednogłośnie udzielili absolutorium prezesowi zarządu Dariuszowi Sapińskiemu. Zdecydowali także, że nadwyżka finansowa przeznaczona będzie na rozwój spółdzielni.
– Sukces Mlekovity to sukces wszystkich dostawców, hodowców, pracowników, członków rady nadzorczej, to także sukces i duma Polski – mówił na zakończenie obrad prezes Dariusz Sapiński.
– Dla nas ważne jest zachowanie takiego patriotyzmu gospodarczego. Abyśmy nadal mogli zachwycać konsumentów i klientów na całym świecie naszymi wyrobami.
Mleczarski Kongres Innowacyjnego Rolnictwa – wiedza i współpraca
Walnemu zebraniu przedstawicieli towarzyszył Mleczarski Kongres Innowacyjnego Rolnictwa. To już trzecia edycja wydarzenia skierowanego do dostawców mleka i firm oferujących najnowocześniejsze rozwiązania dla mleczarstwa i rolnictwa oraz produkty i usługi wspierające hodowców bydła mlecznego.
Wydarzenie umożliwiło rolnikom zapoznanie się m.in. ze współczesnymi trendami w udoju automatycznym, inokulantami kiszonkarskimi trzeciej generacji czy tematem optymalizacji kosztów energii. Kongres stanowił forum wymiany doświadczeń między Grupą Mlekovita, dostawcami mleka oraz partnerami skupionymi wokół produkcji i przetwórstwa mlecznego.
– Siłą Mlekovity jest 15 000 wspaniałych rolników, hodowców – dostawców mleka z ogromną pasją do hodowli bydła i produkcji mleka. I jakość dostarczanego przez nich surowca, która przekłada się na jakość produktów wytwarzanych z dostarczanego przez nich mleka. Dbając o najwyższą jakość skupowanego surowca, pamiętamy, że definiuje ją nie najlepsze, a najsłabsze ogniwo w łańcuchu dostawców. Dlatego motywujemy naszych hodowców do systematycznej pracy nad jakością dostarczanego surowca, umożliwiając im zdobywanie i poszerzanie wiedzy m.in. podczas takich kongresów jak ten dzisiejszy – mówił prezes Dariusz Sapiński.
Trzeci Mleczarski Kongres Innowacyjnego Rolnictwa był ku temu doskonałą płaszczyzną. Poza rolnikami zgromadził przedstawicieli firm i organizacji współpracujących z Mlekovitą i jej dostawcami w dziedzinach m.in. produkcji i dystrybucji pasz, produktów i usług związanych z codziennym funkcjonowaniem gospodarstw specjalizujących się w hodowli bydła mlecznego.
Uczestnicy mogli wysłuchać wystąpień przygotowanych przez firmy: Gea Farm Technologies sp. z o.o., Fotowoltaika Agro sp. z o.o. oraz Novonesis. Prelekcje były okazją do dyskusji o rozwoju, trendach i wyzwaniach, z którymi mierzyć się będzie Mlekovita, jej dostawcy i cała branża mleczarska.
Paweł Kuroczycki