Nowoczesny zakład w Chonicach ma wyśmienite sery salami i gouda. Przerabia obecnie ponad 1 mln litrów mleka miesięczniefirmowe
StoryEditor

Jak mleczarnia w Chojnicach zmieniła się przez 10 lat po połączeniu z SM Spomlek?

21.10.2023., 14:00h
1 sierpnia 2013 roku to ważna data w historii Spółdzielczej Mleczarni Spomlek oraz Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chojnicach. Tego dnia nastąpiło połączenie dwóch spółdzielni oraz wpis do Krajowego Rejestru Sądowego, że OSM w Chojnicach pozostaje zakładem w strukturach SM Spomlek. Przez 10 lat zmieniło się oblicze chojnickiej mleczarni, która wyspecjalizowała się w produkcji serów żółtych.

Sukces pierwszej dekady po połączeniu zakładów

W sierpniu 2015 roku w zakładzie w Chojnicach uruchomiona została nowoczesna linia do produkcji sera, głównie sera salami i gouda w blokach. Wartość inwestycji wyniosła 26 mln zł. Pod koniec 2016 roku uruchomiona została nowa linia do krojenia i transportu sera. Przeprowadzono także gruntowny remont biurowca.

Nasz oddział Chojnice, to bardzo stabilny obszar skupu mleka, permanentny wzrost bazy surowcowej, bardzo perspektywiczny zakład, który daje nadal możliwości myślenia o nim w kontekście inwestycji. Dzięki tym dwóch połączeniom z Młynarami i Chojnicami, udało nam się osiągnąć wysoki pułap sprzedaży, który stawia nas na równi z liderami rynku. Jesteśmy dzisiaj jednym z największych producentów sera dojrzewającego w Polsce. Dodam, że przy połączeniach zawsze podchodzimy do procesu zmian w sposób ewolucyjny, a nie rewolucyjny. Zawsze przyglądamy się na potencjał tego, co już jest i staramy się go rozwijać. A jeśli zmieniamy formułę pracy, to stopniowo i za obopólną zgodą. Warto się z nami połączyć. Mamy doświadczenie z Chojnicami i Młynarami, szanujemy prawa spółdzielcze i dla nas najważniejsi są ludzi, z którymi współpracujemy – mówi prezes zarządu Paweł Gaca.

Mleczarnia w Chojnicach, która od 10 lat tworzy struktury Spółdzielczej Mleczarni Spomlek to zakład, w którym produkowany jest ser Salami Serenada, Nasz Salami, Salami z przyprawami oraz od niedawna również ser szwajcarski Radamer. Firma zatrudnia w Chojnicach ponad 120 osób, skupuje mleko od 250 rolników z terenu województwa pomorskiego, kujawsko-pomorskiego i zachodniopomorskiego.

Oprac. B.D.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 00:23