Mleko A2A2 może być alternatywą dla osób cierpiących na dolegliwości o podłożu alergicznym po spożyciu mleka krowiego lub jego przetworów.firmowe
StoryEditorSpółdzielnie mleczarskie

Mlekovita wprowadza kolejne produkty z mleka A2A2. Jakie?

10.05.2025., 13:00h

Mlekovita, jako pierwsza firma mleczarska w Polsce, wprowadziła na rynek linię produktów z mleka A2A2, która obejmuje już mleko UHT oraz jogurt naturalny i twaróg półtłusty. Teraz do dystrybucji trafiła kolejna nowość z mleka A2A2: ser w plastrach.

Mlekovita liderem innowacji: nowe produkty z mleka A2A2 już na sklepowych półkach

Jako pierwszy producent w Polsce Mlekovita wprowadziła do szerokiej dystrybucji innowacyjne produkty z mleka A2A2 – mleka zawierającego wyłącznie beta-kazeinę A2, czyli wyjątkowy typ białka, który jest łatwiej przyswajany przez człowieka i pochodzi z mleka od specjalnie wyselekcjonowanych krów.

Beta-kazeina A2 – białko przyszłości w mleku

Beta-kazeina A2 jest jedną z form naturalnego białka występującego w mleku krowim, czyli kazeiny, która stanowi aż 80% białek mleka. Powszechnie dostępne mleko zawiera mieszankę beta-kazein A1 i A2, natomiast mleko A2A2 zawiera wyłącznie beta-kazeinę A2.

Ta niewielka różnica może mieć wielkie znaczenie dla zdrowia. Lepsza przyswajalność beta-kazeiny A2 przez organizm człowieka sprawia, że mleko A2A2 może być alternatywą dla osób cierpiących na dolegliwości o podłożu alergicznym po spożyciu mleka krowiego lub jego przetworów.

Mlekovita rozszerza ofertę produktów z mleko A2A2 o ser w plastrach 

Dlatego po udanym debiucie mleka UHT, jogurtu naturalnego i twarogu półtłustego z mleka A2A2, Mlekovita właśnie rozszerzyła swoją ofertę o nowość: ser w plastrach z mleka A2A2, który łączy w sobie delikatny smak, kremową konsystencję i wygodę użytkowania.

To produkt skierowany do konsumentów, którzy szukają korzystniejszych dla ich organizmu alternatyw bez rezygnacji z ulubionych smaków. Dzięki starannie dobranemu procesowi produkcji, ser ten zachowuje naturalne walory odżywcze mleka A2A2 i stanowi cenne źródło białka, wapnia, fosforu, cynku oraz witamin A i B12.

Zależy nam, aby każdy konsument mógł znaleźć w naszej ofercie produkty, które będą nie tylko smaczne, ale też korzystne dla jego zdrowia. By ci, którym organizm do tej pory nie pozwalał sięgać po produkty mleczne, mogli znów sięgnąć po lubiane, ale być może już zapomniane, smaki mleka, sera, jogurtu czy twarogu. Bo mleko i produkty z mleka A2A2 to nie tylko innowacja na rynku mleczarskim, ale przede wszystkim alternatywa dla wielu konsumentów, jednocześnie w żaden sposób nie dyskredytująca głównych wartości odżywczych mleka konwencjonalnego mówi prezes zarządu Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński.

image
Spółdzielnie mleczarskie

15 tysięcy dostawców mleka i 1800 produktów. Mlekovita podsumowuje rekordowy rok

Źródło: Mlekovita

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. maj 2025 14:02