StoryEditorRozród krów

Poddajanie zakłóca zasuszanie krów

21.09.2019., 09:09h
Krowa nie dojona nadal produkuje mleko, które „rozpycha” wymię. Spływające do zatok mleko powoduje zaciskanie tętnicy, która doprowadza krew do gruczołu mlekowego. Jeśli krew przestaje dopływać, to wymię przestaje produkować mleko, a proces ten trwa 3–4 dni, a u wysokowydajnych krów 5 dni.
W wielu oborach hodowcy nadal mają jednak problemy z prawidłowym zasuszeniem krów, a najczęściej popełnianym błędem jest poddajanie sztuk, które puszczają mleko. Takie działanie zamiast pomóc, szkodzi. Każda krowa zasuszy się bez problemu, pod warunkiem, że nie będziemy jej doić, bo wówczas zakłócamy przebieg procesu zasuszenia.

Jak postępować po ostatnim doju?

Podstawową czynnością, jaką należy wykonać po ostatnim doju jest dowymieniowe podanie antybiotyku na zasuszenie (oznaczonego symbolem DC), a następnie kąpiel strzyków w odpowiednim preparacie, którego zadaniem jest odcięcie dopływu powietrza do wnętrza strzyków. Zamknięcie strzyków to bardzo ważny zabieg, z uwagi na fakt, że najwięcej infekcji środowiskowych wymienia pojawia się właśnie w momencie zasuszania, a podany antybiotyk nie zabija przecież wszystkich bakterii środowiskowych.

Dużą popularnością cieszy się również stosowanie sztucznego czopu keratynowego, który wprowadzany do przewodu strzykowego w postaci pasty, zabezpiecza 10 razy dłużej przed wnikaniem bakterii niż czop produkowany w czasie zasuszania w sposób naturalny przez krowę.

Cynk jest ważny podczas procesu zasuszania

Często zdarza się, że pomimo stosowania tych zabiegów, nadal są w stadzie sztuki, które puszczają mleko. W takim wypadku możemy mieć do czynienia z niedoborem cynku i dlatego też warto zwrócić uwagę na zawartość tego pierwiastka w stosowanych premiksach. Jednym z objawów niedoboru cynku w dawce pokarmowej jest bowiem niedorozwój płytki keratynowej na końcówce strzyków.

Wytwarzanie mleka w wymieniu ustaje po około 36–48 godzinach od ostatniego doju, a to które w nim pozostało, w czasie 2–3 dni zostaje wchłonięte. Zanik tkanki gruczołowej rozpoczyna się około 6. dnia
  • Wytwarzanie mleka w wymieniu ustaje po około 36–48 godzinach od ostatniego doju, a to które w nim pozostało, w czasie 2–3 dni zostaje wchłonięte. Zanik tkanki gruczołowej rozpoczyna się około 6. dnia

Niebezpieczny okres przejściowy

Gdy już prawidłowo zabezpieczymy wymię, to zazwyczaj możemy być spokojni o gruczoł mlekowy, aż do okresu przejściowego, w którym to krowa zaczyna produkować siarę, a podany wcześniej antybiotyk przestaje (po około 35. dniach) działać. Wymię jest w tym czasie bezbronne i jałowe, dlatego zaleca się wówczas ponowne zamknięcie strzyków odpowiednim preparatem. U jałówek zabieg ten należy powtórzyć na około 2 tygodnie; u krów na 3 tygodnie przed wycieleniem.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. grudzień 2024 14:27