Monitorowanie krów nie powinno ograniczać się tylko do okresu zasuszenia, ale powinno być również przeprowadzane po wycieleniuBeata Dąbrowska
StoryEditorRozród krów

Jakie parametry należy monitorować u krowy po wycieleniu?

08.03.2024., 14:06h
Jak bardzo ważne jest monitorowanie krów w okresie zasuszenia, które z dużym prawdopodobieństwem pozwala przewidzieć, czy u danej sztuki wystąpią choroby metaboliczne, wie niemal każdy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że monitorowanie krów nie powinno ograniczać się tylko do okresu zasuszenia, ale powinno być również przeprowadzane po wycieleniu.

Jakie wskaźniki powinniśmy monitorować w okresie okołoporodowym, aby skutecznie przeciwdziałać występowaniu chorób metabolicznych?

Otóż, monitoring powinien obejmować między innymi:

  • oznaczanie zawartości immunoglobulin w siarze,
  • zawartości Ca i Mg we krwi pobranej w pierwszych 24 godzinach po porodzie,
  • temperatury mierzonej przez pierwsze 10 dni po porodzie,
  • zawartości ciał ketonowych we krwi w 4-5 oraz 14 dniu laktacji.

Dla krów, które ukończyły pierwszy tydzień laktacji, a nie przekroczyły 30 dnia laktacji, monitoring powinien obejmować m.in.: 

  • analizę tendencji do wzrostu dziennej wydajności mleka,
  • zawartość ciał ketonowych w mleku,
  • termin wystąpienia pierwszej widocznej rui
  • oraz ocenę kondycji krów (BCS) przeprowadzaną pod koniec pierwszego oraz drugiego miesiąca laktacji.

Jaki BCS powinna mieć krowa po wycieleniu?

I tak, ocena kondycji w drugim dniu po porodzie powinna wynosić: dla wieloródek 3,25-3,50 punktu, dla pierwiastek zaś 3,00-3,25 punktu. Po pierwszym miesiącu laktacji utrata kondycji ciała nie powinna wynieść więcej niż 0,5 punktu dla wieloródki i 0,25 dla pierwiastek, w stosunku do oceny w 2 dniu po porodzie.

Badanie krwi i temperatury krowy jest kluczowe w profilaktyce wielu chorób

Pobranie krwi i oznaczenie Ca i Mg w surowicy pozwoli wykluczyć subkliniczną hipokalcemię i hipomagnezię. Z kolei pomiar temperatury (rektalnie) pozwoli na szybkie wykrycie stanów zapalnych dróg rodnych oraz zapalenia wymienia. Zalecany zakres temperatury powinien wynosić 38-39,5℃.

Pamiętajmy, że monitoring nie może kończyć się tylko na zebraniu danych. Aby skutecznie zapobiegać występowaniu schorzeń metabolicznych, konieczna jest także kompleksowa analiza zebranych danych wraz z lekarzem weterynarii i doradcą żywieniowym.

Beata Dąbrowska

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 08:34