StoryEditorSpółdzielnia mleczarska

Szkolenie dla dostawców mleka z OSM Garwolin

23.03.2019., 10:03h
Producenci mleka dostarczający surowiec do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Garwolin, mieli możliwość poszerzenia swojej wiedzy dotyczącej między innymi  zagadnień hodowli bydła mlecznego. Okazją ku temu było szkolenie zorganizowane 7 marca br. w Zespole Szkół Rolniczych w Miętnem przez OSM Garwolin oraz Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich. Szkolenie to było sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mleka.

Koszty produkcji rosną, a ceny produktów mleczarskich spadają

Waldemar Broś, prezes KZSM w Warszawie, przedstawił aktualną sytuację na rynku mleka. Opowiedział o dużej dynamice w produkcji mleka oraz przedstawił prognozy na sytuację w mleczarstwie w roku obecnym. Zdaniem zebranych na szkoleniu rolników, nie były one zbyt optymistyczne.

Na pewno 2019 rok nie będzie łatwy. Wydaje mi się, że dobrze byłoby, gdyby ceny nie spadały. Trudno na razie mówić o wzroście cen. O tym można będzie mówić, gdy ruszą rynki, wzrośnie popyt na produkty mleczarskie i ceny na rynkach – powiedział Waldemar Broś.

Do wystąpienia Waldemara Brosia odniósł się Waldemar Paziewski, prezes zarządu OSM Garwolin.

Tak jak prezes Broś wspomniał, OSM Garwolin także wpisuje się w dużą dynamikę z roku ubiegłego. Przekroczyliśmy rekordowy skup z roku 1989. Za dwa miesiące tego roku mamy dynamikę 110%. Ta dynamika nie jest bez znaczenia, bo dodatkowe ilości z Garwolina, a także innych mleczarni wchodzą na rynek, na którym jest już za dużo mleka. Ceny uzależnione są od eksportu. Na dzień dzisiejszy nie mam dobrych informacji, bo za kilogram masła proponowane są już ceny na poziomie 15 do 16 zł. Natomiast koszty produkcji stale rosną. Przykładem jest gaz, za który płacimy znacznie drożej niż w roku ubiegłym – powiedział Waldemar Paziewski.

Agnieszka Mitjans-Szałapska opowiedziała o możliwości przeprowadzenia modernizacji gospodarstw rolnych przy wykorzystaniu dofinansowania w ramach PROW 2014–2020. Skoncentrowała się przy tym na obszarach, z których mogą skorzystać hodowcy bydła mlecznego.

Jakość surowca i opłacalność hodowli bydła mlecznego

Dr inż. Maria Czerniewicz z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, opowiedziała o jakości mleka surowego i jego wartości w przetwórstwie. Podkreśliła przy tym, że jakość produktów mleczarskich jest uzależniona od jakości surowca, którym jest mleko. Prelegentka zwróciła uwagę na znaczenie dokładnego wypłukania po myciu urządzeń do pozyskiwania i przechowywania mleka. Niewłaściwe przeprowadzenie tej czynności może skutkować przedostaniem się do mleka resztek preparatów myjących.

O efektach żywieniowych wpływających na żywotność krów i ekonomikę gospodarstwa opowiedział prof. Adam Traczykowski.

Celem każdego hodowcy jest pozyskanie od krowy maksymalnej ilości mleka najlepszej jakości, przy utrzymaniu optymalnej zdrowotności. Do najczęściej występujących zaburzeń zdrowotnych u krów mlecznych zalicza się: mastitis, choroby racic i schorzenia metaboliczne – powiedział prof. Andrzej Traczykowski.

Jak ograniczyć upadki cieląt?

Prof. dr inżynier Marcin Gołębiewski z SGGW w Warszawie, opowiedział o zasadach odchowu cieląt, zdrowotności i zapobieganiu biegunkom. Nawet wytrawni hodowcy dostarczający mleko do OSM Garwolin, przyznali, że dowiedzieli się nowych rzeczy o prawidłowym odchowie cieląt.

Profesor Marcin Gołębiewski omawiając zasady odchowu przyszłej krowy, zwrócił uwagę na zbyt duże upadki cieląt. Stwierdził przy tym, że główną przyczyną padnięć cieląt są biegunki.

Do zeszłego roku wspólnie z rodzicami prowadziłem hodowlę bydła mlecznego, jednak z powodu choroby rodziców musiałem z niej zrezygnować. Przez 14 lat, kiedy zarządzałem tym gospodarstwem, padło mi tylko jedno cielę w stadzie 21 krów – powiedział profesor Marcin Gołębiewski.

O zadaniach i bieżącej pracy Biura Powiatowego ARiMR w Garwolinie opowiedział jego kierownik Marcin Jaroń.

W spotkaniu w Miętnem uczestniczyła także Agata Koszutska-Korda z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Garwolinie.


Józef Nuckowski
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 12:30