StoryEditorWiadomości z branży

UE przeznaczy tylko 30 mln euro na dopłaty do przechowywania produktów mlecznych

19.05.2020., 13:05h
Od 7 maja można składać wnioski o przyznanie dopłat do prywatnego przechowywania wołowiny, OMP, masła oraz niektórych serów, Komisja Europejska opublikowała rozporządzenia wykonawcze w tej sprawie.

Dopłaty do prywatnego przechowywania -  jakie stawki?

Ogólnie na instrumenty rynkowe, czyli dopłaty do prywatnego przechowywania nie tylko wołowiny, masła, OMP i serów, ale także mięsa baraniego i koziny Unia przeznaczyła zaledwie 80 mln euro. Na dopłaty do prywatnego przechowywania produktów mlecznych ma być przeznaczone zaledwie 30 mln euro, taka kwota to kropla w morzu potrzeb.

Dopłata do przechowywania wołowiny jest przyznawana wyłączenie do świeżego lub schłodzonego mięsa z bydła w wieku ośmiu miesięcy lub więcej, które nie było wcześniej przechowywane. Do dopłat kwalifikują się produkty o kodzie CN – ex 0201 20 50, czyli ćwierci rozdzielone – tylna część półtuszy, posiadająca wszystkie kości, udową i krzyżową włącznie z polędwicą, z minimalnie trzema całymi lub przeciętymi żebrami, z goleniem lub bez oraz z cienką pachwiną lub bez w klasach SEURO. Stawka dopłaty na okres przechowywania wynosi:

  • 90 dni – 1008 euro/tonę
  • 120 dni – 1033 euro/tonę
  • 150 dni – 1058 euro/tonę.


Jaka minimalna ilość produktów jest objęta dopłatami na przechowywanie

Wnioskiem można objąć minimum 10 ton, przechowywanie objęte umową ...

Pozostało 67% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. grudzień 2024 00:31