Regularna kontrola temperatury kiszonki pozwala zmniejszyć ryzyko podania zwierzętom zepsutej paszyBeata Dąbrowska
StoryEditorŻywienie krów

Jak rozpoznać, czy kiszonka dla krów się psuje? Zrób prosty test

31.08.2025., 15:00h

Kiszonki to podstawa żywienia bydła mlecznego, dlatego też monitorowanie ich jakości to konieczność. Jednym z parametrów dobrej jakości kiszonki jest jej temperatura.

Gorąca kiszonka – czy zawsze to oznacza problem?

Ważne jest jednak, by zrozumieć, że gorąca kiszonka nie zawsze oznacza problem i wiedzieć, jak odróżnić zatrzymane ciepło od psucia tlenowego. Często spotykamy się z sytuacją, że powierzchnia kiszonki wydaje się chłodna, ale podczas jej załadunku do wozu paszowego obserwujemy parującą, gorącą kiszonkę, której temperatura jest znacznie wyższa niż wewnątrz silosu.

Pleśnie, drożdże i tlen – najczęstsze przyczyny nagrzewania kiszonki

Gorąca kiszonka jest zazwyczaj związana z tlenowym rozkładem spowodowanym rozkładem suchej masy przez drożdże i pleśnie. Jednak "gorąca" niekoniecznie oznacza jej zagrzewanie. Wzrost temperatury w pierwszych godzinach po zakiszeniu jest procesem naturalnym i wpływa na nią wiele czynników. Fermentacja rozpoczyna się od zużycia tlenu resztkowego przez mikroorganizmy – jest to proces egzotermiczny, który podnosi temperaturę. Ponadto oddychanie roślin generuje wzrost temperatury.

Co wpływa na wzrost temperatury w silosie?

Na wzrost temperatury w początkowej fazie po zakiszeniu wpływa kilka czynników:

  • zawartość suchej masy,
  • czas napełnienia i zamknięcia silosu – szybkość i wydajność procesów kiszenia mają wpływ na kontrolę temperatury,
  • obecność bakterii, drożdży i pleśni zużywających tlen: te mikroorganizmy przyczyniają się do wzrostu temperatur,
  • porowatość kiszonki – jest to procent objętości kiszonki niewypełnionej masą stałą. Nawet w dobrze zagęszczonej kiszonce, bezpośrednio po zbiorze, około 40% całkowitej objętości stanowi tlen zawierający powietrze.

Silniejsze zagęszczenie zmniejsza porowatość i ogranicza wzrost temperatury w wyniku fermentacji tlenowej w początkowych godzinach zakiszania. Wzrost temperatury o 10°C powyżej punktu początkowego jest uznawany za akceptowalny. Następnie, jeśli temperatura otoczenia jest niższa niż temperatura w silosie, rozpoczyna się schładzanie. Szybkość schładzania zależy od objętości silosu, jakości zagęszczenia, temperatury otoczenia i masy kiszonki. Większe objętości kiszonki dłużej utrzymują ciepło.

image
Regularna kontrola temperatury kiszonki pozwala zmniejszyć ryzyko podania zwierzętom zepsutej paszy
FOTO: Beata Dąbrowska

Prosty test, który powie Ci, czy kiszonka się psuje

Jest prosta metoda, która pozwoli nam ustalić czy kiszonka jest ciepła, ponieważ wciąż "stygnie", czy też z powodu psucia tlenowego. Jest nią tzw. test wiaderkowy, który wykonujemy w następujący sposób:

  1. Pobierz próbkę: wsyp do wiadra 5–10 kg podejrzanie ciepłej kiszonki.
  2. Włóż termometr: umieść termometr w środku próbki kiszonki.
  3. Ustaw wiadro w temperaturze pokojowej: upewnij się, że nie jest wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

Jeśli następnego dnia temperatura kiszonki jest wyższa od temperatury pokojowej, to oznacza, że kiszonka jest niestabilna tlenowo i psuje się. Jeżeli po jednym dniu temperatura jest zbliżona do temperatury otoczenia, kiszonka jest stabilna tlenowo i bezpieczna do skarmiania.

Beata Dąbrowska

Źródło: Dairy Global

image
Żywienie krów

Żywienie krów: co zrobić, gdy TMR jest zbyt suchy?

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 22:15