Nowe innowacyjne produkty Timac Agro dla bydła
Podsumowanie wprowadzonych przez firmę nowych produktów oraz zapowiedź kolejnych, ciekawe wykłady, a na koniec integracyjny wieczór andrzejkowy – to wszystko czekało tego dnia na licznie przybyłych gości.
Ceteia Detox L oraz Ceteia Protect U – to dwa innowacyjne produkty, które Timac Agro wprowadziła na rynek w bieżącym roku. Jak się okazuje, szybko zdobyły one uznanie hodowców.
Cateia Detox L wspiera pracę wątroby wysokoprodukcyjnego bydła i łagodzi skutki stresu cieplnego
Ceteia Detox L jest płynną mieszanką uzupełniającą dla wszystkich gatunków zwierząt, której zadaniem jest detoksykacja wątroby. Połączenie trzech faktorów lipotropowych: metioniny, betainy i choliny, zapobiega problemom związanym z gromadzeniem się tłuszczu w komórkach wątroby. Prawidłowy metabolizm tłuszczów w wątrobie przeciwdziała jej stłuszczeniu, a więc pomaga zachować prawidłowe funkcje u wysokoprodukcyjnych zwierząt.
Dzięki zawartości betainy, która stymuluje pobranie paszy, zapobiega odwodnieniu komórek, hamuje stłuszczenie wątroby, dodatek preparatu wpływa na poprawę wykorzystania składników pokarmowych. Z kolei cholina wraz z innymi witaminami warunkuje właściwe wykorzystanie składników pokarmowych. Niacyna (wit. PP) bierze udział w przemianach energetycznych oraz zwalnia proces lipolizy, wspierając funkcjonowanie wątroby. Działa korzystnie na tkanki przewodu pokarmowego. Składniki aktywne Ceteia Detox L wspierają działanie wątroby podczas intensywnej produkcji, wspierają pobranie wody i zmniejszają ryzyko odwodnienia w czasie stresu cieplnego.
Hodowcy, którzy zdecydowali się na wprowadzenie do diety swoich zwierząt Ceteia Detox L – a warto odnotować, że u bydła okres obserwacji przypadł na miesiące letnie – potwierdzali jego korzystny wpływa na: zwiększone pobranie paszy u krów mlecznych, a także ustabilizowanie produkcji, spadek liczby zalegań okołoporodowych, zatrzymania łożyska oraz mastitis. Wymieniali również brak podklinicznych oraz klinicznych objawów chorób metabolicznych oraz brak nagłych upadków spowodowanych upałami. W przypadku drobiu odnotowano mniejszą liczbę upadków, zmniejszenie ilości odpadów z rzeźni, lepsza jakość podrobów, jak również zabezpieczoną odporność ptaków.
Ceteia Protect U - pomoc w walce z pasożytami u zwierząt
Bardzo dobrze przyjęty został również przez hodowców kolejny produkt, jakim jest Ceteia Protect U, którego zadaniem jest: zabezpieczenie przed pasożytami wewnętrznymi i kokcydiami. Dzięki zastosowaniu kompleksu PROTECT IN, który ogranicza mobilność, możliwość rozmnażania się i odżywiania pasożytów, produkt wpływa na ograniczenie ich występowania w organizmach zwierząt i środowisku.
To jednak nie wszystko, bowiem produkt chroni zwierzęta również przed pasożytami zewnętrznymi. Lotne związki zapachowe obecne w czosnku, wpływają odstraszająco na pasożyty zewnętrzne, takie jak muchy, meszki, komary czy kleszcze. Stosowanie Ceteia Protect U znacząco poprawia parametry produkcyjne. Kompleks BOOST obecny w produkcie, dzięki trzem frakcjom: białkowej, węglowodanowej i lipidowej, działa na trzech poziomach: poprawia naturalne procesy fermentacyjne w żwaczu, poprawia wydajność dawki pokarmowej oraz status metaboliczny zwierząt.
Silaprilib 360 - nowy zakiszacz do pasz Timac Agro
Podczas listopadowego Forum firma Timac Agro zapowiedziała również, wprowadzenie nowego, innowacyjnego produktu do zakiszania pasz, jakim będzie Silaprilib 360, którego premiera będzie miała miejsce już pod koniec pierwszej połowy roku.
Silaprilib 360 to zaawansowany biologiczny inokulant do zakiszania pasz, stworzony z myślą o maksymalnej efektywności i jakości zakiszania. Dzięki nowoczesnej formule, produkt wspierał będzie rolników w produkcji wysokowartościowej kiszonki (z kukurydzy, traw, lucerny, wysłodków buraczanych oraz innych surowców wykorzystywanych w produkcji kiszonek), zapewniającej optymalne żywienie zwierząt gospodarskich.
Preparat zawiera starannie wyselekcjonowane szczepy bakterii kwasu mlekowego, które przyspieszają proces fermentacji i poprawiają stabilność kiszonki. Zapewnia również efektywną kontrolę fermentacji poprzez szybkie obniżenie pH, co minimalizuje straty składników odżywczych oraz ogranicza rozwój niepożądanych drobnoustrojów. Produkt działa ochronnie, zapobiegając wtórnej fermentacji i rozwojowi pleśni oraz drożdży, nawet w trudnych warunkach przechowywania. Kiszonka przygotowana z użyciem Silaprilib 360 charakteryzuje się wyższą stabilnością aerobową oraz lepszą przyswajalnością składników pokarmowych przez zwierzęta.
Tradycją organizowanych przez Timac Agro spotkań są niezwykle ciekawe wykłady. I tak też było tym razem. Lekarz weterynarii Michał Barczykowski – praktyk, pasjonat i dla wielu mentor w swym fachu zaprezentował dwa wykłady: "Z życia wątroby, czyli jak ogarnąć bałagan w organizmie" oraz "Co nam mówi krowa? Czy krowy potrafią mówić".
Z kolei dr inż. Marta Kuźmińska-Bajor, w odrębnym panelu przedstawiła sposoby ograniczania bakterii patogennych w stadach drobiu.
Beata Dąbrowska