Na zdjęciu od lewej: Rafał Sójka, Paweł Kiełczykowski, Karol KiełczykowskiJ.Nuckowski
StoryEditorReportaż z gospodarstwa

Rolnicy spod Łukowa doją co rok o 100 tysięcy litrów mleka więcej

17.04.2025., 16:00h

Jednym z laureatów „Mlecznych Mistrzostw Polski” – konkursu organizowanego przez Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich – Zw. Rew., został w województwie lubelskim Karol Kiełczykowski, który w 2023 roku dostarczył do Spółdzielni Mleczarskiej Ryki 1 685 563 l mleka.


 

Nowoczesne gospodarstwo mleczne z tradycją

Karol Kiełczykowski od około 20 lat prowadzi samodzielnie gospodarstwo rolne, które przejął po mamie. Na początku skorzystał z premii dla młodego rolnika i od tamtej pory stale rozwija hodowlę bydła mlecznego.

Od pewnego czasu utrzymuje pogłowie bydła na stałym poziomie, ale produkcja mleka z gospodarstwa każdego roku wzrasta o około 100 tys. litrów mleka. Jest to, jak przyznaje. efekt stałego doskonalenia żywienia stada, które fachowo wspiera doradca żywieniowy z firmy Blattin – Rafał Sójka, a współpracę tę hodowca wyjątkowo sobie ceni.

image
Obora z 2014 roku
FOTO: Józef Nuckowski

Dwie grupy laktacyjne – sposób rolnika na efektywną produkcję mleka

Krowy podzielone są na dwie grupy laktacyjne. W pierwszej jest stała ilość 72 krów, a w drugiej grupie jest zazwyczaj ponad 80 sztuk. PMR dla pierwszej grupy „ustawiony” jest na produkcję 45 kg mleka dziennie, a zwierzęta dodatkowo premiowane są mieszanką treściwą zadawaną w stacji paszowej. Druga grupa otrzymuje miks zbilansowany na wydajność 30 kg mleka i tak jak grupa pierwsza, otrzymuje premię w stacji.

Miks od 8 lat sporządzany jest w czteroślimakowym, poziomym wozie paszowym Blattin King o pojemności 20 m3.

Pod względem jakości pocięcia i mieszania paszy, jest to bardzo dobry sprzęt. Przy wyborze paszowozu zależało nam przede wszystkim na jak najlepszym pocięciu paszy. Przy wozie z pionowymi ślimakami musielibyśmy prawie dwa razy dłużej mieszać paszę dla jałówek, dla których komponenty są bardziej włókniste i idzie więcej sianokiszonki – wyjaśnia Paweł Kiełczykowski, brat pana Karola.

image
Krowy podzielone są na dwie grupy laktacyjne
FOTO: Józef Nuckowski

Podstawą miksu dla krów dojnych są: kiszonka z kukurydzy, sianokiszonka z traw z lucerną, młóto browarniane, kiszone ziarno kukurydzy, śruta zbożowa, sojowa, rzepakowa i dodatki paszowe.

Pozostało 79% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. maj 2025 20:58