Najlepiej młóto kisi się w rękawie foliowym, tu straty paszy są ograniczone do minimumAndrzej Rutkowski
StoryEditorŻywienie krów

Młóto browarniane w żywieniu krów mlecznych. Jaką dawkę podawać i ile kosztuje?

08.01.2024., 15:00h
Pomimo że ceny świeżego młóta browarnianego są rekordowo wysokie – przekraczają 300 zł brutto za tonę, to są hodowcy, którzy nadal chętnie stosują tę paszę. Ponieważ ma wiele zalet, jest smakowita, mlekopędna, zawiera stosunkowo dużo białka, ale nie tylko. Jeśli doliczymy koszty transportu, to za 25 ton (tyle przeciętnie zabiera jedna ciężarówka) rolnik nierzadko musi zapłacić ok. 10 tys. zł.

Jakie są największe zalety skarmiania bydła młótem browarnianym?

Młóto browarniane zawiera 25–30% suchej masy i 70–75% wody. W suchej masie posiada około 25% procent wartościowego białka. Jest nie tylko łatwo przyswajalne i ma wysokie właściwości odżywcze, ale też poprawia smakowitość paszy podawanej bydłu i może być stosowane również w żywieniu innych zwierząt gospodarskich, jak owce czy trzoda chlewna.

Jak powstaje młóto i z czego się składa?

Młóto powstaje jako odpad przy produkcji piwa i jego skład może być nieco różny w zależności od rodzaju ziarna wykorzystywanego przez browar. Najczęściej w młócie znajduje się jęczmień i słód jęczmienny. Świeże młóto wygląda jak jasnobrązowa kasza i pachnie świeżym chlebem. Nic więc dziwnego, że zwierzęta chętnie jedzą pokarm wzbogacony tą paszą. Świeże, mokre młóto ulega szybkiej fermentacji, jednocześnie łatwo kwaśnieje i pleśnieje, dlatego, żeby dłużej przechować, trzeba je poddać procesowi kiszenia w pryzmie, silosie lub rękawie. Na rynku dostępne jest także młóto suche poddane suszeniu, a potem granulowaniu. Jego ceny oscylują w granicach 1500–1800 zł za tonę.

image

Przy kiszeniu młóta w pryzmie czy silosie trzeba liczyć się z częściowymi, aczkolwiek niedużymi stratami paszy, można zastosować jako konserwant kwas propionowy

FOTO: Andrzej Rutkowski

Ile młóta można podawać krowom w różnych grupach technologicznych?

Ze względu na znaczną zawartość białka, młóto powinno być podawane krowom w fazie wysokiej produkcji mleka w ilości ok. 6–8 kg na sztukę na dzień. Nie powinno się podawać młóta w dawkach dla krów w końcowej fazie laktacji, tym bardziej krowom w okresie zasuszenia. W żywieniu młodzieży hodowlanej dawki młóta nie powinny być wyższe niż 5 kg/sztukę/na dzień. Opasy powinny otrzymywać nie więcej niż 2–3 kg na każde 100 kg masy ciała.

Nie należy podawać zbyt dużych ilości młóta, aby nie stracić struktury dawki, taki stan w dłuższej perspektywie może skutkować obniżonym poziomem tłuszczu w mleku, obniżeniem wskaźników płodności oraz problemami w okresie okołoporodowym.

Skarmianie krów młótem może przyczynić się do wzrostu wydajności nawet o 12%

Młóto browarniane zaliczane jest do pasz silnie mlekopędnych, ze względu na widoczny wzrost wydajności mlecznej przy stosunkowo niedużym udziale młóta w dawce dla krów mlecznych. Doświadczenia rolników pokazują, że zastosowanie młóta może przyczynić się do wzrostu wydajności nawet o 12%. Dzieje się tak dlatego, ponieważ młóto browarniane jest bardzo dobrym źródłem białka, które zaledwie w 45% jest rozkładane w żwaczu, a rzeczywista strawność w jelicie cienkim białka nierozkładającego się w żwaczu jest bardzo wysoka i przekracza 85%. Zatem pasza ta nie zwiększa koncentracji azotu amoniakalnego w żwaczu (nie wpływa znacząco na poziom mocznika w mleku) i pozwala na dostarczenie dodatkowej ilości aminokwasów do jelita cienkiego. Dzięki temu młótem browarnianym jesteśmy w stanie w pewnym stopniu zastąpić w dawce drogą poekstrakcyjną śrutę sojową. Często spotykamy rolników, u których dodatek kilku kg młóta browarnianego na krowę spowodował ograniczenie stosowania śruty sojowej o połowę np. z 2 kg do 1 kg na sztukę bez negatywnych konsekwencji.

image

Najlepiej młóto kisi się w rękawie foliowym, tu straty paszy są ograniczone do minimum

FOTO: Andrzej Rutkowski

Jednak młóto to nie tylko białko, jest również źródłem wysokostrawnego włókna, stymulującego fermentację w żwaczu. Smakowitość młóta przekłada się na wzrost pobrania suchej masy zwłaszcza przy systemie TMR. Zawiera mikro- i makroelementy, witaminy B1, B2, B4, B5, A oraz E, a także podwyższa zawartość tłuszczu i kazeiny w mleku.

Andrzej Rutkowski

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 02:43