StoryEditorWiadomości rynkowe

Brazylia, Australia i Chiny rządzą na rynku wołowiny

21.05.2018., 18:05h
Rośnie popyt globalny na wołowinę. Kto na tym zyska? Kto chce kupować więcej wołowiny? Między jakimi krajami będzie toczyła się walka o rynki zbytu?

Rośnie podaż i popyt

Najwięksi producenci wołowiny na świecie to USA, Brazylia oraz Unia Europejska i Chiny. Jak szacuje amerykański departament rolnictwa (USDA), światowa produkcja wołowiny w porównaniu do 2017 r. zwiększy się o 2,4%, natomiast zużycie o 2,2%. Dane te wskazują, iż różnica pomiędzy światową produkcją a zużyciem powiększy się. Z drugiej strony, jak pokazują inne wskaźniki, wzrośnie zdecydowanie zapotrzebowanie na wołowinę w krajach azjatyckich.

Chiny zwiększą konsumpcję o 300 tys. t do 8,53 mln t, a produkcję o 65 tys. t do 7,33 mln t. Tym samym będą musiały kupić na zewnątrz 1,2 mln t wołowiny, czyli o ponad 23% więcej niż przed rokiem. O ok. 2% więcej będą importować tego mięsa również Japończycy oraz o 7% więcej Hongkong, a o 5,3% zwiększy import Korea Płd. W sumie więc kraje azjatyckie kupią na zewnątrz 3,2 mln t wołowiny. Chiński rząd otwiera się sukcesywnie na nowych dostawców. W ubiegłym roku były to Stany Zjednoczone, w tym roku Chiny otworzyły się na świeżą wołowinę i żywe bydło z Australii oraz mrożone mięso z Irlandii. Wkrótce do grona dostawców mają dołączyć Francja oraz Wielka Brytania. Zwiększa się jednak konkurencja w walce o ten rynek zbytu z coraz większym naciskiem na ceny, czemu sprzyja import z Brazylii. Zamknięcie rynku rosyjskiego na tamtejszą wołowinę powoduje, że Brazylia zwiększy ekspansję na inne rynki. Pomimo tych ograniczeń oraz ubiegłorocznych mięsnych skandali, w pierwszych miesiącach bieżącego roku Brazylia zwiększyła eksport w porównaniu do analogicznego okresu przed rokiem o ponad 17%. Do Chin sprzedała o 31% więcej, a do Hongkongu o 58% więcej. Australia dostarczyła Chińczykom od stycznia do kwietnia br. o ponad jedną trzecią wołowiny więcej niż przed rokiem. Unia Europejska z powodu dotychczasowego braku akceptacji ze strony państw członkowskich, nie liczy się w handlu wołowiną z tym krajem. Kraje Wspólnoty intensyfikują handel tym mięsem z Hongkongiem.



  • Australia wyeksportuje w tym roku ponad 1,6 mln ton wołowiny, a Brazylia ponad 2 mln ton

Egipt mocno zwiększa import


Do czołówki importerów wołowiny powrócił w tym roku Egipt. Według USDA, kraj ten sprowadzi w 2018 r. o 28% więcej wołowiny niż przed rokiem. Jak na razie korzystają z tego głównie Brazylijczycy.

Prognozy dla unijnego rynku wołowiny

Jeśli chodzi o unijny rynek wołowiny, to amerykańscy eksperci nie przewidują na nim większych zmian. W porównaniu do ubiegłego roku, produkcja tego mięsa na terenie Wspólnoty lekko spadnie (o 0,6% do 7,85 mln t), o 0,6% (do 7,82 mln t) obniży się również konsumpcja tego mięsa. Według USDA, UE nie ma zbyt wielu możliwości zwiększenia eksportu. KE oczekuje jego wzrostu o 2% i to szczególnie świeżej i schłodzonej wołowiny do Turcji. Amerykanie, w przeciwieństwie do KE, nie przewidują eskalacji przywozu do Wspólnoty australijskiej i brazylijskiej wołowiny. Obserwatorzy rynku w Brukseli spodziewają się natomiast, iż dostawy wołowiny z tych krajów w porównaniu do 2017 r. wzrosną o 10% do 317 tys. t. Zaledwie w ciągu dwóch pierwszych miesięcy 2018 r. Brazylia dostarczyła do UE o 19% więcej wołowiny, a Australia o jedną trzecią.

dr Magdalena Szymańska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 03:45